2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Kilőtt

Újságcímekben gyakran találkozhatunk a kilő ige múlt idejű alakjával, de nem lőfegyver használatához kapcsolódik: Kilőtt az OTP-részvények árfolyama a pénteki tőzsdén – Kilőtt a gázolaj ára – Kilőtt a magyar építőipar – Kilőtt az ipari termelés májusban – Kilőtt a belföldi turizmus – Kilőtt a hazai naperőművek kapacitása az elmúlt öt évben – Kilőtt a Windows 11 - E-volution – Megtámadott tankerek – kilőtt az olajár stb. A kilő ige ezekben a mondatokban azt jelenti, hogy pénzben kifejezhető érték (ár, árfolyam, eladás, termelés), illetve valaminek a száma, nagysága vagy teljesítménye hirtelen megnő, megugrik.

Gyakran az áremelkedés az, ami gyorsan lejátszódik: Kilőtt a gázolaj és a benzin ára, holnaptól drágábban tankolunk. – Budapesten is emelkednek az albérletárak, de a vidék valósággal kilőtt. – Ennyit az árstopról: ilyen durván kilőtt az alapélelmiszerek ára – Oroszország nem szállít gázt Ukrajnán keresztül. A hírre kilőtt a gázár az energiatőzsdén – Kilőtt a gabonafélék ára – Kilőtt a budapesti új lakások ára.

A kilőtt igealak olykor hirtelen árfolyam-növekedést sejtet: Az OTP-részvények ára 330 forinttal, 4,06 százalékkal 8458 forintra nőtt, forgalmuk 5,8 milliárd forintot tett ki. – Kilőtt a DAX - közel a 8000-es szint. – Kilőtt az infláció, kilőtt a forint is. Nem hajszálnyival a 20 százalékos lélektani határ alatt, hanem annyival felette volt. – BÉT - Elemző: a kedvező hírek hatására „kilőtt” a tőzsde – Kilőtt a tengerentúli tőzsde – Kilőtt a 4iG és a dollár – Soros György beszállt a bitcoinba, és az árfolyam újra kilőtt

Van, amikor az eladás, az árbevétel vagy a termelés ugrik meg hirtelen: 69 százalék: kilőtt a Lear profitja. Óriási növekedésen ment keresztül az autóipari beszállító nettó árbevétele az első negyedévben – Kilőtt a Media Markt forgalma – Kilőtt a Facebook nyeresége. A Facebook negyedéves jelentése alapján van még lehetőség a növekedésre az online hirdetési piacon. – Kilőtt az elektromos járművek eladása – Kilőtt a légi áruszállítás – Kilőtt az ipari termelés májusban – Kilőtt az építőipar: páratlan mértékű növekedést hozott a február.

A kilő igének már korábban is volt átvitt értelmű használata. A valakit kilő valahonnan azt jelenti, áskálódással eléri, hogy valakit valahonnan eltávolítsanak, elbocsássanak. A nyomdászatban arra vonatkozik a kilő ige, amikor nyomásra előkészített szedést vagy nyomódúcot úgy helyeznek be összefoglaló keretbe, hogy a kinyomott ív összehajtogatásakor az egyes oldalak a számozás sorrendjében következzenek egymás után. Kerékpárversenyen arra a versenyzőre mondják, hogy kilő a bolyból, aki az együtt haladó versenyzők közül hirtelen előretör.