2024. április 18., csütörtök

Hszi: Kína a kölcsönös előnyök érdekében hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal

Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal, hogy módot találjanak az együttélésre olyan módon, amely mindkét fél számára előnyös – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a CCTV kínai állami televízió csütörtöki híre szerint.

Hszi a kínai-amerikai kapcsolatok nemzeti bizottsága előtt szólalt fel előző nap, ahol arról beszélt, hogy a két nagyhatalomnak meg kell erősítenie a kettejük közötti kommunikációt és együttműködést, hogy előmozdítsák a világ stabilitását.

A két ország viszonyát a közelmúltban feszültté tette, hogy magas rangú amerikai tisztviselők látogattak Tajvanra, melyet Peking Kína szakadár tartományának tekint, eltérően ítélik meg az Ukrajna elleni orosz offenzívát, emellett pedig Washington megtiltotta a chipgyártóknak a technológia exportját Kínába.

Hszit előző héten választották újra a Kínai Kommunista Párt élére. A pártfőtitkár Tajvannal kapcsolatban visszautasított minden külföldi beavatkozást, és leszögezte: Peking sosem mond le arról, hogy akár erővel is visszaszerezze a sziget feletti ellenőrzést. Tajvannak 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van, melynek legjelentősebb támogatója az Egyesült Államok.

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, hogy országa nem akar konfliktust Kínával.