2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁS 2022

Pénteken jár le a listaátadási határidő

Éjfélig lehet egyszerűsített eljárásban feliratkozni a külön választói névjegyzékbe

November 13-án közvetlen, valamint elektorok általi nemzeti tanácsi választásokat tartanak Szerbiában. Az országban működő 22 nemzeti tanács közül ezúttal 18-at választhatnak meg közvetlen választáson a polgárok, míg 4-et elektorok által. A közvetlen választásra péntek éjfélig lehet jelöltlistát átadni a RIK-nek.

A nemzeti kisebbségek képviselő csakis akkor élhetnek választójogukkal, ha feliratkoztak a külön választói névjegyzékbe. Miközben az általános választói névjegyzékbe a felnőttkort elérő polgárt automatikusan bejegyzik, a külön választói névjegyzékbe kizárólag személyes kérelem alapján jegyzik be a tizennyolcadik életévét betöltő polgárt. Aki egyszer feliratkozott például a magyar külön választói névjegyzékbe, annak ezt nem kell megismételnie minden egyes nemzeti tanácsi választást megelőzően.

A polgárok péntek éjfélig, a nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeinek a lezárásáig kérhetik a bejegyzést. A külön választói névjegyzékbe történő felvétel kizárólag az adott kisebbséghez tartozó polgár személyes kérelmére történik, írásos formában, a lakóhely szerinti községi vagy városi közigazgatási hivatalban. A nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeinek lezárásától a választásokat megelőző 72 óráig, vagyis november 9-én 24 óráig, a választók bejegyzését, illetve az adatok módosítását már a választói névjegyzékek vezetéséért illetékes minisztérium – emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztérium – végzi. A külön választói névjegyzék lezárását követően a helyi önkormányzati hivatalok a polgárok a bejegyzés iránti kérelmét a mellékletekkel együtt elektronikus formában továbbítják az illetékes minisztériumnak. Adatmódosítást szintén péntek éjfélig lehet kérni. A bejegyzési adatok pontosságát, vagy azt, hogy egy-egy személy feliratkozott-e a külön választói névjegyzékbe, itt lehet ellenőrizni: https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs/.