2024. március 28., csütörtök

Egy helyiség a fiataloknak

Ifjúsági sarkot alakítottak ki az óbecsei Népkönyvtárban

A múlt hét folyamán hivatalosan is átadták rendeltetésének az új ifjúsági sarkot az óbecsei Népkönyvtárban. A Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium támogatásának köszönhetően a hagyományőrző részleg egyik része egy teljesen új külsőt kapott.

– A 2021-es év folyamán megalakult egy könyvtárosokból álló csapat, amelynek az volt a feladata, hogy kövesse a fiatalok érdeklődését és programokat szervezzen a számukra. Ehhez azonban szükség volt egy helyiségre is, és mivel intézményünknek eddig nem volt egy erre a célra szánt terme, a hagyományőrző részleg egy részét alakítottuk át ifjúsági kuckóvá. Az óbecsei Népkönyvtár tavaly sikeresen pályázott a Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztériumnál, így az illetékes minisztérium támogatta a Helytörténet online elnevezésű projektünket, amelynek keretében a fiatalok kutatómunkával foglalkoztak. Ez ösztönzött bennünket arra, hogy az idén is pályázzuk. A minisztérium 725 ezer dináros támogatást hagyott jóvá a könyvtár belső terének az átalakítására, azaz az ifjúsági sarok kialakítására, amely a hasznos időtöltés mellett a fiatalok gyülekezőhelye is lehet, kikapcsolódhatnak itt, zenét hallgathatnak, filmet nézhetnek – mondta Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatója, majd hozzátette, hogy a projekt kivitelezésében a helyi fiatalok is részt vettek, akik ötleteikkel hozzájárultak a belső tér kialakításához. Az új kuckót elsősorban ők használják majd, a könyvtár célja pedig, hogy az elkövetkező időszakban minél több iskolai tanórán kívüli, valamint a minőségi szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó tevékenység is megvalósuljon itt.

A helyiséget előzőleg különféle digitális eszközökkel szerelték fel. A tervek szerint hamarosan egy projektorral és egy vetítővászonnal is gazdagodik az ifjúsági kuckó, amely az intézmény munkaideje alatt, hétköznap 7:30 és 19:00 óra között áll a fiatalok rendelkezésére.