2024. április 19., péntek

Húszéves a Nők Kishegyesi Fóruma

A jubileum apropóján több eseményt is szerveztek, és egy ünnepséggel zárták le ezek sorát

A Nők Kishegyes Fóruma a település egyik legaktívabb egyesülete, amely az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az évforduló apropóján több eseményt is szerveztek az év során, s most hétvégén egy ünnepséggel zárták le ezek sorát. Az eseményen jelen volt többek között Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő, Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint számos civil szervezet és egyesület képviselői. Az évforduló kapcsán Zsidai Erzsébet, a női fórum elnöke arról számolt be lapunknak, hogy év elején úgy döntöttek, hogy egy kicsit egész évben ünnepelnek.

Zsidai Erzsébet köszönti az ünnepség résztvevőit (Lakatos János felvétele)

Zsidai Erzsébet köszönti az ünnepség résztvevőit (Lakatos János felvétele)

– Visszaidéztük azokat a programjainkat, amelyek valamilyen formában jellemezték az elmúlt húsz évet. Kézműveseink készítettek egy Julcsa babát, amely végigkísérte az összes rendezvényünket az idén. Rögtön húsvét előtt volt egy programunk, amelyen dr. Tóth Glemba Klára tanította a drótos tojás készítését a kézműveseinknek. Erre a rendezvényre a környező települések kézműves- és kézimunkacsoportjait is meghívtuk. Ez olyan program volt, hogy amennyiben az anyagi lehetőségek engedik, akkor szeretnénk minden évben megszervezni. Nagyon büszke vagyok a kiállításra, amit a nyár során szerveztünk, Pipacs, a mezők királynője címmel. Erre elsősorban kishegyesi kötődésű alkotókat, kézműveseket hívtunk, és a munkáikon a pipacsnak kellett szerepelnie. Ez nagyon sikeres rendezvényünk volt, 36 alkotó jelentkezett rá. Mi évek óta lángost sütünk a Dombos Festen, és volt egy fotópályázatunk, amelynek az volt a kikötése, hogy a képen szerepeljen a lángosunk. Erre 15 alkotó nevezett, és ezzel szerettük volna egy kicsit közelebb hozni az emberekhez a lángosunkat. A kishegyesi idősek és betegek számára szerveztünk egy teadélutánt, és rádöbbentünk, hogy ezt a programot folytatni kell. Ezeket az embereket időnként ki kell mozdítani az otthonukból, mert többségük magányosan él, és minden kis program nagy örömöt szerez nekik – mondta el Zsidai, majd azzal folytatta, hogy 2002. október 17-én alapult az egyesületük, ezért tartották most a szülinapi ünnepséget.

– Mi minden évben megünnepeljük a megalakulásunkat, viszont az idén kicsit másképpen tettük. Elhívtuk rá azokat a csoportokat, egyesületeket, civil szervezeteket, amelyekkel együttműködünk. A női fórum tagjainak javaslatára köszönőleveleket adományoztunk azoknak, akiktől a legtöbb szakmai segítséget és erkölcsi támogatást kaptuk. Ugyanakkor megköszöntük az anyagi és erkölcsi támogatást az önkormányzatnak és a kishegyesi helyi közösségnek. A legnagyobb támogatást a szabadkai Caritastól és a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületétől kaptuk, úgy a munkánkban, mint a rendezvények lebonyolításában és a közös pályázatok révén – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a köszönőlevelek mellett szerény ajándékokat osztottak ki, amelyeket a kézműveskör tagjai készítettek. Zsidai kiemelte, hogy támogatók és olyan tagok nélkül, akik érzik a női fórum munkájának súlyát, nem tudna működni szervezetük.

Sándor István köszönőlevelet vesz át az önkormányzat nevében (Lakatos János felvétele)

Sándor István köszönőlevelet vesz át az önkormányzat nevében (Lakatos János felvétele)

– Nagyon jó érzés megtapasztalni a támogatást és megbecsülést. Ez jelzi, hogy jó úton haladunk. Azt vallom, hogy a kitűzött célokat mindenáron meg kell valósítani – fogalmazott Zsidai, majd végezetül arról is szólt, hogy a falugondnokság bekerült a községi költségvetésbe. Véleménye szerint nagyon jó lenne, ha valamilyen formában a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek programja is hasonló támogatásban részesülne.