2024. április 25., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Xavi cseh csodában bízhat

Nem csak a saját kezében van már a Barcelona (4 pont) sorsa a BL C csoportjában. A gránátvörös-kékek az 5. fordulóban a már továbbjutott bajor gigászt látják vendégül, de a Bayern (12) legyőzése mellett legalább ennyire fontos számukra, hogy mi történik a milánói San Siróban. Ha ugyanis az Inter (7) bezsebeli a Plzeň (0) ellen a három pontot, a Barca adott esetben hiába veri meg a Bayernt, hiszen az utolsó körre megragad – rosszabb egymás elleni mérleg miatt – az akkor már behozhatatlan hátránnyal a csoportharmadik helyen.

Az a csoportban az Ajax az utolsó szalmaszálba kapaszkodna, ha egynél több góllal megverné a Liverpoolt, a B-ben az Atlético és a Leverkusen madridi csatájának vesztese biztosan nem lép a legjobb 16 közé, míg a D-ben teljesen kiszámíthatatlanok az erőviszonyok, ma este Tottenham–Sporting és Frankfurt–Marseille meccseket rendeznek, úgy, hogy egyelőre az összes gárda egy mérkőzésen behozható különbséggel áll egymáshoz képest.

Angol bajnokság, a 13. fordulóban: West Ham–Bournemouth 2:0. Az élcsoport: Arsenal (–1) 28, Manchester City (–1) 26, Tottenham 23 pont stb. Olasz bajnokság, a 11. fordulóban: Cremonese–Sampdoria 0:1, Sassuolo–Verona 2:1. Az élcsoport: Napoli 29, Milan 26, Lazio és Atalanta 24 pont stb. Spanyol bajnokság, a 11. fordulóban: Celta Vigo–Getafe 1:1. Az élcsoport: Real Madrid 31, Barcelona 28, Atlético Madrid 23 pont stb. Szuperliga, a 16. fordulóban: Mladost GAT–Radnik 2:1, Spartacus–Mladost 1:1, Napredak–Vojvodina 0:2. Az élcsoport: Crvena zvezda (–1) 41, Partizan (–1) 34, TSC 33 pont stb.

Három halott a katari stadionépítéseken

Három ember halt meg a katari világbajnokság stadionjainak építése közben – közölte a FIFA. A rendező Katart évek óta bírálják a külföldi vendégmunkásokkal való bánásmód miatt, brit médiainformációk szerint az elmúlt években több ezer ázsiai vendégmunkás halt meg az országban. Katar azonban közölte, reformokat hajtottak végre, a haláleseteknek különféle okai voltak, mennyiségük pedig nem volt aránytalan az ott dolgozó vendégmunkások számához viszonyítva. Jogvédő csoportok ugyanakkor a német szövetség (DFB) támogatásával kárpótlási jogalap létrehozását követelték. Bernd Neuendorf, a DFB elnöke a hónap végén ennek kapcsán Nancy Faeser német bel- és közösségügyi miniszterrel együtt Katarba utazik, a téma a vb-építkezések körüli vitatott emberi jogi kérdések lesznek. A vb-re november 20. és december 18. között kerül sor hat új, egy teljesen újjáépített, valamint egy felújított stadionban.

A Boca az argentin bajnok

A Boca Juniors 35. alkalommal nyerte meg az argentin bajnokságot, amelyet vasárnap az Independiente elleni hazai 2:2-es döntetlennel zárt. A pontvadászatban vasárnap rendezték az utolsó, 27. fordulót, melyet megelőzően egyetlen pont választotta el a Boca Juniorst és a második Racing Clubot. A játéknap rendkívüli izgalmakat tartogatott, de a Racing végül a 95. percben kikapott a River Plate-től, így két pont hátránnyal zárt.

A Boca Juniors első bajnoki címét 1919-ben szerezte, legutóbb 2020-ban volt bajnok. A mostani a klub 35. bajnoki aranya, összességében a 73. trófeája.