2024. április 18., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Az alkotás otthona

A temerini tájház udvarában lévő Alkotóház az utóbbi évek fejlesztéseinek és beruházásainak köszönhetően napjainkra már a helyi magyarság egyfajta kulturális központjává vált. A létesítményt szerdán megtekintette a Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége, köztük Deli Andor Európa Parlamenti képviselő, Ternovácz István újságíró, az MNT tagja és a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének képviselői. A vendégeket Ádám István, a TAKT elnöke és a tájház gondnoka fogadta. Elmondta, hogy a létesítmény nagy jelentőséggel bír a temerini magyarság számára, ugyanis szerteágazó tevékenységet valósíthatnak meg itt. A kisiskolások például nemcsak magát a tájházat tekinthetik meg, hanem akár egy egész délelőttöt is kreatívan eltölthetnek a létesítményben.

– Szervezetünkön belül három szakcsoport alakult, az egyik a képzőművészeti rész, amely már negyvenkét éve működik és a Jegricska melletti tanyán valósítjuk meg minden évben az alkotómunkát. A másik a néprajzi szakcsoportunk, amely gondot visel a tájházról és egyben évi szinten néprajzi anyagokat publikál. A harmadik szakcsoportunk a rendezvények szervezéséért felelős, amelynek tevékenysége májustól októberig valósult meg az udvari, nyári színpadon. Az Alkotóházban a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásának köszönhetően megoldottuk a fűtés gondját, úgyhogy most már egész évben szervezhetünk programokat – hangsúlyozta Ádám.

(Fotó: Fúró Dénes felvétele)

(Fotó: Fúró Dénes felvétele)

Az Alkotóház számos támogatási forrásból épült fel, beleértve két határon átívelő IPA-pályázatot, valamint a Prosperitati Alapítvány által biztosított anyagi eszközöket is.

– A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából az utolsó szakaszt valósítottuk meg, elkészült az Alkotóház épületének külső szigetelése, a kiállítóterem tetőszerkezetének szigetelése és a hangosítás, valamint a világítás, emellett a fűtési rendszer egy része is. A forrásokból a mezsgyén egy kőfal is kiépült, illetve három kabinos mosdót is sikerült kialakítanunk – magyarázta Ádám.

Hozzátette, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a tájház az Alkotóházzal együttesen fontos helyszínét képezi a temerini magyarságnak, ugyanis megtalálható itt az első világháború során elesett temeriniek emlékfala, valamint Sziveri János emléktáblája és Illés Sándor író emlékszobája is. Ugyanakkor az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc helyi származású mártírjának, Sörös Imrének mellszobra is.