2024. április 24., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Közösségünk legjelentősebb beruházása

A Magyar Szó nemcsak napilap, hanem összetartó erő is

Nem számít tipikusnak, megszokottnak az a fejlesztés, amelyet a Magyar Szó székházában terveznek megvalósítani. A nyomdának a telepi, második részlegbe való kihelyezésével a központi épületben helyiségek szabadulnak fel, amelyeket a jövőben a magyar közösség számára fontos és gazdag tartalmakkal lehet megtölteni – hangzott el ma abból az alkalomból, hogy a Magyar Összefogás listájának képviselői a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházát keresték fel, ahol az eddig lezajlott és a tervezett fejlesztésekről tájékozódtak a lap vezetőségétől.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Lapunk tanácstermében egy kisfilmet is megtekintettek, amely összefoglalja a Magyar Szóban megvalósított fejlesztéseket, és képet ad a napilap köré szerveződő egységek, szolgálatok munkájáról, a szerkesztőségnek, nyomdának jelenéről és múltjáról, a lapkiadás terén beállt változásokról. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Deli Andor vajdasági magyar származású fideszes európai parlamenti képviselő, prof. dr. Bagi Ferenc, Kabók Roland, Bájity Borisz listajelöltek, Kabók Erika, lapunk szerkesztője, újságírója, a MÖ jelöltje, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és a VMSZ más tisztségviselői is jelen voltak, őket Erdődi Edvina igazgatóhelyettes, Varjú Márta főszerkesztő, Limburger József, a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének (igazgató bizottságának) elnöke és Mókus Gábor, a nyomdáért felelős segédigazgató látta vendégül.

Pásztor István arra fektette a hangsúlyt: bármilyen nehéz időket is élünk a nemzetközi politikai és gazdasági nehézségek közepette, a Magyar Szóban tervezett beruházásokat meg kell valósítani, mert jelen pillanatban közösségi szempontból nincs ennél fontosabb. A nyomda helyére tervezett iskoláskor előtti intézmény, vagyis bölcsődei, óvodai foglalkozás, a közös kulturális tér, melyben irodalmi esteket szervezhetnek, a sajtó- és nyomdamúzeum, a konferenciaterem mind olyan magyar nyelvű tartalmaknak adhatnak majd helyet, amely elengedhetetlennek számít, s melyre nagy szükség van a város központjában. A Magyar Szó jelentőségével mindenkinek tisztában kell lennie, értékelte a pártelnök, hiszen közösségünk egyik megtartó erejéről van szó.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A tervezett beruházások megvalósításának eddigi menetéről, nehézségeiről, s a tervekről tájékoztatta a politikum képviselőit Erdődi Edvina. A nyomda kiköltözését követően egy kétezer négyzetméternyi terület szabadul majd fel, mondta, itt kapnak helyet majd az új, Újvidék központjába sokkal inkább illő tartalmak. A Magyar Szó – mint kiemelte –, egy közösségmegtartó erőnek számít, éppen ezért azon tevékenykedik, hogy a nyomtatott és az online megjelenésével is hiteles, gyors és alapos tájékoztatást nyújtson.

Napilapunk mellett voltaképpen a hét minden egyes napján elkészül egy melléklet is, hangsúlyozta felszólalásában Varjú Márta, aki hozzátette, ez hatalmas erőbedobást jelent, mert lényegében a szerkesztőség minden nap a napilap mellett elkészít egy hetilapot is. Közölte, hogy a napilap eladási mutatói is jók, nem következett be a példányszám óriási visszaesése, amitől sokan tartottak. A Magyar Szó szerepe azért is jelentős, mert lényegében országos napilap, amely magyar nyelven a magyar közösségnek szól, belpolitikával, gazdasággal, művelődési, helyi történésekkel foglalkozik, ami alapján jogosan hasonlíthatja magát az országos nagy napilapokhoz.

A magyarság számít az egyetlen olyan kisebbségi nemzeti közösségnek az országban, amelyiknek saját napilapja van, értékelte Kabók Erika, és hozzátette, ez szerzett jognak számít, amit egyszerűen nem hagyhatunk elveszni, folyamatosan tennünk kell fenntartásáért. Mint mondta, nem kell temetni a nyomatott sajtót, mert annak megvan a saját közönsége, ahogyan más platformoknak is, és nem az a feladata, hogy a közösségi hálózatok bejegyzéseivel versenyezzen, hanem hogy tájékoztasson és közösséget teremtsen. Ennek a feladatnak a Magyar Szó, meggyőződése szerint, a jövőben is maradéktalanul eleget tesz.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A vendégek a folytatásban jártak a szerkesztőségben, megtekintették a deszk munkáját, majd a nyomdacsarnokot is. A kötetlenebb hangvételű beszélgetést követően Pásztor István megállapította, a beruházások megvalósításán kell most munkálkodni, ezért arra kérte a Magyar Összefogás újvidéki listajelöltjeit, tekintsék saját szívügyüknek a Magyar Szót, s tegyenek meg érte mindent leendő nemzeti tanácsi megbízatásuk alatt. Ebben az épületben a 21. századi modern igényeknek megfelelő vajdasági magyar elvárásokat kielégítő teret kell létrehozni, mondta.