2024. április 19., péntek

Januárban forgalomba kerül a méhek nélkül készült méz

A világ első növényi alapú méze januárban kerül forgalomba Európa egyes országaiban.
Az egyik legnagyobb európai bioélelmiszer-gyártó, a Narayan Foods 2023 elején dobja piacra a világ első növényi alapú mézét egyes európai országokban – írja az esm.

A Narayan méz az első olyan mézalternatíva, ami nem tartalmaz feldolgozott szirupot vagy koncentrátumokat, mégis megkülönböztethetetlen ízű és állagú, mint a méhek által készített méz. A méhmentes mézet a díjnyertes kaliforniai élelmiszer-technológiai cég, a MeliBio fejlesztette ki a szlovén Narayan Foods-szal együttműködve.

A termék nem csak ízre és kinézetre méz, hanem a beltartalmi értékei is ugyanazok: tartalmaz bioaktív, immunerősítő és prebiotikus hatóanyagokat is.

Az első növényi alapú méz, amely nem tartalmaz sem szirupot, sem koncentrátumot, mégis az ízében és állagában felveszi a versenyt az eddig ismert mézekkel. Szakemberek szerint a jelenlegi méztermelés nemcsak a méheket veszélyezteti, hanem a kész terméket is, mivel méreganyagokat, növényvédő szereket és antibiotikumokat tartalmazhatnak. A Narayan méhmentes méz vegánbarát alternatívát kínál, amely kizárólag tiszta címkével ellátott összetevőkből készül, szezonális illékonyságtól és növényvédő szerektől mentes. Ugyanazokat az antioxidánsokat tartalmazza, mint a hagyományos méz, de mentes a Clostridium baktériumoktól, vagyis biztonságos a kismamák és csecsemők számára is.

Felhasználása is sokoldalú lehet édesítőszertől kezdve az élelmiszer ízesítéséig, vagy akár a kozmetikumokban és az egészségügyben való felhasználásig egyaránt.

Az első növényi alapú mézzel a Narayan célja, hogy méhbarát eljárásokkal kielégítse a minőségi méz iránti folyamatosan növekvő globális keresletet. Európa első növényi alapú méze magas termelési létesítményekben készül majd Európában, kiküszöbölve a szezonális méztermelést. A Narayan több mint 250 vegán és bio tanúsítvánnyal rendelkező termékkel van jelen a piacon, amelyek több mint 75 000 üzletben és több mint 30 piacon kaphatók Európa-szerte. A cég első növényi alapú méze 2023 január elején kerülhet a boltok polcaira.