2024. április 24., szerda

Szombaton is nyitva tartanak a temetők

Háromszor több hulladék gyűlt össze a Komgrad őszi lomtalanítási akciójában

A napokban zárult Topolyán és a környező kistelepüléseken a Komgrad Kommunális Közvállalat őszi lomtalanítási akciója. Az idén a megszokottnál több kiselejtezett hulladékot kellett a közvállalatnak elszállítania – tudtuk meg Domány Dudás Diana igazgatónőtől.

– A Komgrad lomtalanítási akcióját – ahogyan azt már a korábbi években is megszokhatták a polgárok – díjmentesen bonyolítjuk le. Mindezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy például az őszi munkálatok költségeihez az önkormányzat 300 ezer dinárral járult hozzá. Az idén két új címmel bővítettük a kihelyezett konténerek listáját. Meglepetésként ért bennünket, hogy a polgárok a megadott helyszínekre a korábban megszokottnál jóval több szemetet vittek ki, becsléseink szerint körülbelül háromszor nagyobb mennyiséget. Erre úgy tudtunk reagálni, hogy többet fordultak a konténereket szállító járművek. Évről évre az a tapasztalatunk, hogy a polgárok rendkívül elégedettek az ingyenes lomtalanítási lehetőséggel. Azoknak az egyéneknek vagy vállalatoknak, akiknek, illetve amelyeknek egy bizonyos ingatlanról nagyobb mennyiségű hulladékot kell elszállítaniuk, lehetőségük van konténert bérelni a Komgradnál – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki szót ejtett arról is, hogy folyamatos az ivóvízhálózat karbantartása.

– Az ivóvízhálózat fenntartásával, illetve karbantartásával foglalkozó munkaegységben zajlik az előzetesen betervezett munkafolyamat. A napokban a víztisztító egyik létfontosságú vezetékét cseréltük ki 124 méter hosszan. Sokak számára nem titok, hogy ezek a munkálatok nem kevés kihívással járnak úgy a közvállalat, mint a lakosok számára, mint ahogy a városunk területén zajló gázvezeték-lefektetés, illetve a gyorsvasút kiépítésén folyó munkálatok is próbára teszik a türelmünket. Ugyanakkor a munkálatok remélhetőleg minél gyorsabb elkészültével a tapasztalataink szerint minimális idő alatt visszaáll minden a már korábban megszokott kerékvágásba – hallhattuk, majd kitértünk arra is, hogy a kiemelkedően magas hőmérséklettel és kevés esővel járó idei nyáron alig kellett a köztereket kaszálni. A nyár végi, ősz eleji esős napok viszont megugrasztották az utak szélén a növényeket.

– A kaszálás folyamatos, valamint a levélszedés Topolya területén. Emellett munkásaink igyekeznek a központban, a játszóterek, a főutak és a bekötőutak mentét is karbantartani. Már most készülünk elhunyt szeretteink ünnepére, az őszi temetőlátogatások idejére. A Nyugati temetőt és a Keleti temetőt is gondozzák munkásaink, és várjuk a kegyeletüket leróni óhajtó polgárokat. Ami a nyitvatartási rendet illeti, az az év ezen időszakában módosul a megszokotthoz képest, hiszen egész október hónapban szombaton is nyitva tartanak a sírkertek, hogy a polgárok munkaidőn túl is könnyebben hozzáférhessenek és rendezni tudják elhunyt szeretteik örök nyughelyét.