2024. április 25., csütörtök

Megszépült a tájház

Belső felújításon esett át a zentagunarasi tájház – Új gondnok-koordinátora van a létesítménynek

A zentagunarasiak méltán büszkék a falu szívében lévő tájházra, amely egyrészt őrzi a múlt hagyatékát, másrészt közösségi térként funkcionál. Sípos Hajnalka, a zentagunarasi helyi közösség titkára arról számolt be lapunknak, hogy a közelmúltban egy problémával kellett szembenézniük.

– A tájház 14 éve került a helyi közösség tulajdonába, és az elmúlt időszakban nagyon sok felújításon esett át. A tájszobák és a -konyha 10 éve lett kialakítva, viszont egy ilyen régi ház esetében mindig aktuálisak a felújítások. Az elmúlt évben adódott egy olyan problémánk, hogy a kézművesszobában a fal egy része leomlott. A Magyar Nemzeti Tanács sietett a segítségünkre, és anyagi támogatásuknak köszönhetően meg tudtuk oldani ezt a problémát. A gondot az okozta, hogy a csatorna nem volt megfelelő, ezért ki kellett javítani, valamint újra kellett falazni a falat a szobában. A közelmúltban jutottunk el odáig, hogy az a fal kiszáradt, és be tudtuk meszelni. Természetesen nemcsak azt az egy szobát, hanem az egész teret átmeszeltük, felújítottuk. Civil szervezeteink segítségével nagytakarítást is végeztünk, és már újra várja a látogatókat – mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a tájház több program számára is helyszínt biztosít.
– A téli hónapok során a tájházban könyvbemutatókat tartunk, lakossági fórumokat, valamint a mezőgazdasági termelők előadásait is itt tartják. A nyár folyamán ez a helyszíne a Napsütötte nyári tábornak, amely igen népszerű program a gyerekek és a szülők körében is. A közelmúltban a tájházban zajlott a kukoricanapi program is. Zentagunarason ez egy nagyon kedvelt helyszín, és jó döntés volt a helyi közösség részéről, hogy megvásároljuk. Azt szerettük volna elérni, hogy kialakuljon egy igazi közösségi hely. Ez sikerült – fogalmazott Sípos, majd arról is beszélt, hogy még egy nagy változás van a tájház kapcsán: gondnokot kapott a létesítmény, aki koordinátori szerepkört is betölt. A gondnok nemcsak a tájház takarítását, zárását-nyitását fogja végezni, hanem a programok szervezése, koordinálása is az ő feladata lesz – számolt be a titkár.
A zentagunarasi tájház új gondnoka Kara Bettina, aki számos új ötlettel, elképzeléssel vág neki ennek a feladatnak.

– Gyorsan belecsöppentem a tájház gondozásába, október elsejétől. A takarításon túl vannak terveim, például a gyerekeknek szeretnék programot szervezni. Minden hónap utolsó péntekjén lesznek foglalkozások, ahol különböző technikákkal készítünk rajzokat, kézműves dolgokat. Ezek a foglalkozások kapcsolódhatnak az adott évszakhoz vagy valamely ünnepkörhöz. Azáltal, hogy a gyerekek rendszeresen bejárnak a tájházba, láthatóvá válik számukra, hogy hogyan éltek nagyszüleink – fogalmazott Kara, majd arról is szólt, hogy a tájház terasz részében hétvégenként családi összejöveteleket szoktak szervezni. A gondnoktól azt is megtudtuk, hogy a falu civil szervezeteivel közösen terveznek egy munkaakciót, amelynek során rendbe teszik a tájház udvarát, és kialakítanak egy kiskertet.
A tájház további tervei kapcsán azt is megtudtuk, hogy hamarosan a falu idősebb generációi számára szervezni fognak egy terápiás jellegű mozgásgyakorlatot. Foki Alexandra fitneszedző fogja tartani ezeket az edzéseket, amelyek nem lesznek túl megterhelőek, de megmozgatják a mindennapok során kevésbé használt izmokat.