2024. április 24., szerda

’56 üzenete

A magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Zentagunarason

Tegnap délelőtt a zentagunarasi temetőben található emlékhelynél az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra, valamint annak helyi származású mártírjára, dr. Rajki Mártonra emlékeztek. A megemlékezés alkalmi programján felléptek a helyi Október 18. Általános Iskola diákjai, valamint ft. mgr. Szakály József prépost, topolyai plébános rövid imát mondott a szabadságharc áldozataiért. A megemlékezés szónoka Vass Árpád, a topolyai képviselő-testület zentagunarasi tagja volt. Vass elmondta a médiának, hogy ’56 emlékezete fontos a zentagunarasiaknak, főként hogy helyi származású mártírja is van. Dr. Rajki Márton ugyanis Zentán született, de ő és családja zentagunarasi származású.

Vass Árpád a szabadságharc jelentőségéről beszél(Lakatos János felvétele)

Vass Árpád a szabadságharc jelentőségéről beszél(Lakatos János felvétele)

–A forradalom a nemzet fontos lépése volt, ami bármitől független volt. Nem számított, hogy szegény vagy gazdag az ember, egy nemzetről van szó, és együtt harcoltak, harcolunk a szabadságért. Egyedül ez a fontos – mondta Vass.

A megemlékezésen jelen volt Kisimre Szerda Anna, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, aki arról szólt a médiának, hogy az ’56-os forradalom üzen a mai magyarság számára is.

–Az 1956-os forradalomnak, mint minden szabadságharcnak, az üzenete az, hogy álljunk ki bátran magyarságunkért, szabadságunkért. Az ’56-os forradalom résztvevői és hősei mind ezt tették, és nekik is köszönhető az, hogy ma itt vagyunk, szabadok vagyunk és magyarok vagyunk – fogalmazott az MNT tagja.

Szatmári Adrián és Kislinder Gábor megkoszorúzzák az emléktáblát (Lakatos János felvétele)

Szatmári Adrián és Kislinder Gábor megkoszorúzzák az emléktáblát (Lakatos János felvétele)

A megemlékezés végén az jelenlévők megkoszorúzták dr. Rajki Márton emléktábláját az emlékművön. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében Balogh György konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Kisimre Szerda Anna, Topolya község önkormányzata nevében Szatmári Adrián és Kislinder Gábor, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Tomik Nimród és Kovács Viktor, a zentagunarasi helyi közösség nevében pedig Fekecs József és Dudás Ilona helyezték el a kegyelet virágait.