2024. április 24., szerda

Bástyák és huszárok bűvöletében

Több mint harminc résztvevővel zajlott a kishegyesi sakktorna

Novoth Mátyás nyerte meg Kishegyes idei meghívásos sakkbajnokságát. A gyorslépéses torna második helyezettje Nagy Zoltán, a harmadik pedig Pajzer István. A legjobb hazai játékosnak járó serleget Deák József kapta, aki Zlatko Engivel és Jovan Šmittel a negyedik–hatodik helyet osztotta. A tornán összesen 31 sakkozó vett részt, kilencfordulós svájci rendszerben zajlott a verseny. Játékosonként 15 perc gondolkodási idő volt adott egy játszma esetében. A torna győztese, a bajmoki Novoth Mátyás, a topolyai Vuk-Mat Sakk-klub tagja 7,5 pontot gyűjtött a kilenc fordulóban. Nagy Zoltán 6,5-öt, Pajzer szintén 6,5-öt. Deák József 6 ponttal lett a torna legjobban helyezett hazai játékosa. A kishegyesi Egység sakkozója évtizedek óta a csapat egyik legeredményesebb, oszlopos tagja. Balaton József, a torna fő szervezője elmondta, hogy a kishegyesiek meginvitálták a topolyai, bajsai, nagyfényi és az újzsedniki sakkozókat, akik szép számban eleget is tettek a meghívásnak. A nevezettek csaknem harmadának mesterjelölti titulusa van. Baráti légkörben, de harcias, izgalmas partikat játszottak. Linka László, a torna főbírája kifogástalanul végezte a dolgát. Kávéval, üdítőkkel, friss kiflivel vendégelték meg a sakkozókat, a serlegek és oklevelek átadását követően pedig malacsülttel.

A kishegyesi Egység Sakk-klubot 1952-ben alapították, és azóta megszakítás nélkül működik. A faluban a sakkozásnak nagy hagyománya van, a kezdetektől Egység néven bejegyzett klub megalapítása előtt is sakkoztak és versenyeken is részt vettek a kishegyesiek, de a pontos részletek nem ismertek, feledésbe merültek. Biztosra vehető azonban, hogy a labdarúgó-egyesület után a legpatinásabb helyi sportegyesületnek tekinthető. Komáromi Sándor, a klub jelenlegi elnöke számolt be róla, hogy akárcsak a korábbi években, idén is a ligában való szereplés mellett számos tornán is részt vettek a kishegyesi sakkozók. A szabadkai községközi sakkligában versenyző kilenc csapat között a negyedik helyet szerezte meg az Egység. Nyolc fordulóban öt győzelmet és három vereséget jegyzett a csapat. Az év vége előtt pedig ezt a helyi rapidtornát is megszervezték. A sakkozók egyébként csütörtökön este és vasárnap délelőtt rendszeres összejöveteleket, azon belül háziversenyeket, edzéseket tartanak. A mérkőzéseket általában május–június és szeptember–október folyamán játsszák, vasárnaponként. A csapat a szabadkai községközi sakkligában szerepel. Korábban nyolc táblán, a 2016-os idénytől hat táblán mérkőztek egymással a csapatok ebben a ligában.

Komáromi elmondása szerint a jövőben az iskolában is szeretnék majd a sakkot újra népszerűsíteni. Korábban minden évben szerveztek iskolabajnokságot, azzal a nem titkolt céllal, hogy később az érdeklődő diákokat bekapcsolják az egyesület munkájába. A járványügyi korlátozások miatt erre az utóbbi években nem került sor. Az iskolával azonban jó az együttműködés, a helyi sakkozók reményei szerint ismét sikerülhet megszervezni egy iskolabajnokságot, esetleg sakkszakkört is elindítani. Az elnök azt is elmondta, egyedüli biztos támogató az önkormányzat, a községi támogatásból szerény igényekkel fedezni tudják az egyesület működésének költségeit.