2023. február 8., szerda

Terítéken Észak-Bánát kincsei

Egyházaskéren könyvbemutató és termékbemutató volt

Az egykori egyházaskéri iskola épületében szombat este az észak-bánáti térség értékeit, a régióban élők által termesztett, készített termékeket, kézműves alkotásokat mutatták be a Banaticum Kutatóközpont szervezésében. Az ezzel egy időben megrendezett könyvbemutatón a Nemes Fekete Edit kerámiaművészetéről szóló kiadványról, valamint Bogdán József pap-költő Még utoljára című verseskötetéről beszélgettek a szerzőkkel, valamint a nemzetközileg is elismert kerámiaművésszel.

A 2019-ben megalapított Banaticum Kutatóközpont elsődleges tevékenységeként Észak-Bánát épített kulturális örökségének feltérképezését és népszerűsítését tűzte ki, aminek részeként évente többek között egy kerékpártúrát is tartanak.

Fehér Viktor, a civil szervezet vezetője elmondta, hogy a kerékpártúrát idén szeptember elején tartották meg, és ehhez kapcsolódott a szombat esti rendezvényük is, amelyen bemutatták a vidék, a valamikori Arankaköz, a mai Csóka és Törökkanizsa község területén fellelhető és készülő termékeket, köztük a kézműves alkotásokat, a híres egyházaskéri fokhagymát, a fokhagymakészítményeket, a sajtokat, a szezonális termékeket, közöttük a tökmagot. Ez utóbbit egykoron a nagykikindai piacon értékesítették a falubeliek, ami megélhetési forrást nyújtott a település lakóinak.

– Egy kicsit ezekre igyekszünk felhívni a helybeliek és az idelátogatók figyelmét – jegyezte meg Fehér Viktor, aki elmondta, hogy jövőre is szeretnék megtartani a kerékpártúrájukat, folytatják az értékmustrák megszervezését, a jövőben is lesz mesekocsma, táncház, és különböző találkozókat is szerveznek.

A szombaton bemutatott termékeket az elkövetkezőkben a civil szervezet www.banaticum.com honlapján, illetve a közösségi oldalakon is népszerűsíteni szándékozzák, ugyanitt a termelők elérhetőségeit is feltüntetik, hogy mindazok, akik érdeklődnek e termékek iránt, fel tudják venni a kapcsolatot velük, és vásárolhassanak a portékáikból.

A kiállítással párhuzamosan került sor a könyvbemutatóra is, amelyen Nemes Fekete Editet Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész és Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója faggatta egyházaskéri kötődéseiről, illetve a művészetéről, míg az észak-bánáti faluban 1988-tól huzamosabb ideig papi szolgálatot végző Bogdán József pap-költővel Molnár Rózsa beszélgetett legújabb, Még utoljára című verseskötetéről. A pap-költő alkotói pályája is Egyházaskéren indult, az ott töltött szolgálati évei alatt öt verseskötete jelent meg.

Az est termékkóstolással, barátkozással folytatódott.