2024. április 25., csütörtök
FORMULA–1

Győzelem Mateschitzért

Az F1-es USA Nagydíjon érzelmes, a vártnál nehezebben kivívott győzelemmel biztosította be Max Verstappen a konstruktőri bajnoki címet is a Red Bull számára, egy nappal az energiaital-cég tulajdonosa, Dietrich Mateschitz halálát követően.

A holland a második helyről indulva lerajtolta Carlos Sainzt, a pole-pozíciós spanyol számára pedig már az első kanyarban véget ért a verseny, amikor a helyezkedések során George Russell nekiütközött. Verstappen első számú üldözőjévé Lewis Hamilton vált, de szüksége volt a Red Bull lassú kerékcseréjére is, hogy az élre kerüljön. A hollandot azonban hat másodperces hátránya sem zavarta meg, Charles Leclerc és Hamilton megelőzésével visszaállt az élre, és idei 13. győzelmével beállította az egy szezonban elért sikerek rekordját.

Talán utoljára vezetett versenyt Austinban Sebastian Vettel, aki a szokásosnál erősebb Aston Martinnal a bokszkiállása előtt az élre került, de aztán a szervizelés alatt ő is időt vesztett, és végül csak nyolcadik lett. Előtte ért célba Fernando Alonso, aki kalandos délutánja során a levegőben is járt Alpine-jával, miután Lance Stroll-lal ütközött, de végül így is pontot szerzett – noha sérült autója miatt még kérdéses, megtarthatja-e az eredményt (a Haas a leszakadt visszapillantóját tartotta szabálytalannak, Alonso 30 másodperces büntetést kapott, de az Alpine fellebbezett).

Carlos Sainz (hátul, a Ferrarival) Suzuka után ismét az első körben esett ki (Fotó: Beta/AP)

Carlos Sainz (hátul, a Ferrarival) Suzuka után ismét az első körben esett ki (Fotó: Beta/AP)

A Red Bull Racing kilenc év után ért fel ismét a csúcsra és szerezte meg ötödik konstruktőri címét, méltóképp tisztelegve az istállót alapító, a sport iránt szenvedélyes Mateschitz emléke előtt.

Az USA Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:42:11,687, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +5,0 másodperc hátrány, 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +7,5, 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +8,2, 5. George Russell (brit, Mercedes) +44,8 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 391 pont, 2. Leclerc 267, 3. Pérez 265, 4. Russell 218, 5. Sainz 202 stb. Csapatok: 1. Red Bull 656 pont, 2. Ferrari 469, 3. Mercedes 416, 4. Alpine 144, 4. McLaren 138 stb.