2024. április 19., péntek

Az életről mesélő tárgyak

A Judaika című kiállítás megnyitójával kezdődött el az idei Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál Szabadkán

A nyolcadik Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál nyitóprogramjára került sor hétfő este. A helyszín a Szabadkai Városi Múzeum volt, ahol a Judaika című tárlat nyílt meg. Ahogyan azt a bevezetőben hallhattuk, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált a Szabadkai Zsidó Hitközség szervezi azzal a céllal, hogy bemutassa a zsidó kultúrát, örökséget és a kortárs tevékenységeket, emellett pedig a különböző programokkal tanúságot tegyen a zsidóság jelenlétéről Szabadkán, akik ily módon is gazdagítják a város soknemzetiségű színterét. A fesztivál keretében több rendezvényre is sor kerül a hét folyamán, a belépés mindegyikre díjtalan, a szervezők azt is hangsúlyozták, hogy a koncertekre azok is eljöhetnek, akik nem igényeltek ingyenes belépőjegyet, vagy nem sikerült azt felvenniük.
A Judaika című kiállítás szervezői a belgrádi Zsidó Történeti Múzeum, a Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Zsidó Hitközség. Az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötte:

Fotó: Lukács Melinda

Fotó: Lukács Melinda

– Több éve működünk együtt a Szabadkai Zsidó Hitközséggel, és nagy örömünkre szolgál, hogy erre most is sor kerülhetett, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál kapcsán. Az is nagy öröm a számunkra, hogy a belgrádi Zsidó Történeti Múzeummal is sikerült egy újabb projektet megvalósítanunk. A kiállított tárgyak elmesélik a judaika jelentését, fontosságát és szerepét – emelte ki az igazgató.
A kiállításon beszámim, illetve fűszertartó, sófár, tóratekercs, tóraköntös, menóra, rabbisüveg, kipa és még sok minden más látható. A látogatókkal Barbara Panić művészettörténész, a belgrádi Zsidó Történeti Múzeum kurátora is megosztotta a gondolatait:
– A mindennapi életben, a zsidó otthonok szertartásai során és a zsinagógák közösségi vallási életében használt tárgyak egységes megnevezése a judaika. A néprajzi tárgyak, a képzőművészeti alkotások, az imakönyvek, a házassági szerződések, a régi könyvek és kéziratok, az újságok és folyóiratok, az oklevelek, az érmék, a numizmatika és egyebek, szintén mind a judaika fogalmába tartozó tárgyaknak minősülnek. A judaika tehát minden, ami a zsidó vallásról és kultúráról tanúskodik. A zsidó közösségek judaika tárgyai világszerte nagy hagyománnyal bírnak. Kiváló művészek és mesteremberek készítették ezeket, így a praktikus használatuk mellett, magas a művészeti értékük is. A belgrádi Zsidó Történeti Múzeum judaika tárgyai több gyűjteményre oszlanak. A legértékesebb a néprajzi tárgyakat és iparművészeti alkotásokat tartalmazó gyűjtemény. Ide tartoznak a zsinagógai és az otthoni rituális, valamint a személyes használatra szánt tárgyak. Ezt követi a képzőművészeti gyűjtemény, a régi és ritka könyvek, a holokauszt-gyűjtemény, az érmék, jelvények, plakettek és zászlók, valamint a nagyon értékes régészeti gyűjtemény. A most kiállított tárgyak nagy része a 19. és a 20. század elejéről származik, az Osztrák–Magyar Monarchia területéről, közép-Szerbiából, Kelet-Európából, valamint Izraelből. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy Szabadkai Zsidó Hitközség, a múzeumunkkal együttműködve kis ismertető táblákat is kinyomtatott, hogy mindenki számára világos legyen, milyen tárgyakról van szó, mire használják ezeket – tudtuk meg a művészettörténésztől.

Kipák a kiállításon

Kipák a kiállításon

A megnyitón Nikola David stuttgarti zsidó kántor énekelt. A kiállítás november 4-ig látogatható.
A fesztivál tegnap koncerttel folytatódott a Zsinagógában, ma 18 órától a Szabadkai Városi Múzeumban videofilmet vetítenek zsidó holokauszt-túlélők vallomásairól, csütörtökön 19 órától ismét egy koncertre kerül sor a Zsinagógában, ezúttal szefárd szerelmes dalokat hallhat a közönség, szombaton 19.30-tól Stefan Sablić rendezésében egy előadást tekinthetnek meg a nézők a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, a rendezvénysorozat záróműsora, egyben fénypontja pedig a vasárnapi kántorkoncert lesz, 19 órától a Zsinagógában.