2024. április 19., péntek

Kiemelkedő művészek a világ minden tájáról

Élményszámba menő koncertek a szabadkai nemzetközi zongorafesztiválon

Vasárnap vette kezdetét a VI. International Piano Fest, mely Szabadka komolyzenei életének egyik legfontosabb eseménye. Az ötnapos rendezvényen összesen kilenc színvonalas koncerttel kedveskednek a szervezők a zongora szerelmeseinek a Városháza dísztermében. A fesztivál műsorán kétzongorás, négykezes, valamint szólóestek is szerepelnek. A fellépők között olyan kiváló zongoraművészek vannak, akik Japánból, Izraelből, Németországból, Spanyolországból és természetesen Szerbiából is érkeztek. A műsor változatosságát érdekessé teszi, hogy a tematikus estek mellett koncert-előadásokra, továbbá kortárs szerzők zongoraműveinek és átiratainak bemutatására is sor kerül.

Az esti hangversenyek mellett napközben egy mesterkurzus is zajlik a Szabadkai Zeneiskolában, ahol nemcsak az intézmény diákjai, hanem más zongorista növendékek, valamint fiatal művészek is részt vesznek Szegedről, Vietnámból és Kínából is. A műhelymunka az izraeli művész, Yuval Admony és a japán Tami Kanazawa professzorok vezetésével folyik.

A hatodik Nemzetközi Zongorafesztivál repertoárjáról és előadóművészeiről Görög Noémivel, az Electe Egyesület művészeti vezetőjével beszélgettünk:

– Az első koncertre vasárnap került sor, amikor is a német Clara és Marie Becker duó nyújtott fantasztikus élményt a hallgatóság számára. Hétfőn hét órától a spanyol Naira Gloria Perdu és Vicente Prieto Martínez duó lépett színpadra, amit nyolc órától az Újvidéki Zeneakadémia egyik tanára, Milan Miladinović koncert-előadása követett. Tegnap, kedden kétzongorás esten vehetett részt a közönség. Először a szerbiai Marija Gođevac és Dragomir Bratić zongorakettős különleges műsorszáma nyűgözte le a nagyérdeműt, majd a német/japán Eva-Maria Weinreich és Tomohito Nakaishi duó nyújtott felejthetetlen élményt. A mai, szerdai programon egy gálakoncert veszi kezdetét hét órakor, ahol a Szabadkai Zeneiskola mesterkurzusán résztvevők lépnek fel, ezt követően nyolc órakor a kurzus oktatói, Yuval Admony és Tami Kanazawa zongorapáros is bemutatkozik a szabadkai közönségnek. Ezután pedig egy rövid gálára is sor kerül, diplomaosztóval. Holnap, csütörtökön este hét órakor Tijana Andrejić-Tenji újvidéki zongoraművész fellépése következik, nyolc órakor pedig Nada Kolundžija zárja a VI. International Piano Festet – hallottuk Görög Noémitől.

A hangversenysorozat részvételi díja ingyenes, de jótékonysági célt szolgál, ugyanis a helyszínen önkéntes adományokkal lehet segíteni a súlyosan beteg kétgyermekes édesanya, Szabó Melinda kemoterápiás kezelését. A rendezvény egyébként az Electe Egyesület szervezésében, és a Szabadkai Zeneiskola közreműködésével valósult meg.