2024. április 24., szerda

Vajdaság lehet az európai régiók vendéglátója

Jövőre nemzetközi regionális konferenciának ad otthont Újvidék

Nagyra becsüli azt az elszántságot, amellyel dr. Franz Schausberger már évtizedek óta dolgozik az európai régióknak a politika középpontjába állításán, a régiók közötti együttműködés fejlesztésén, jelentette ki az ausztriai Salzburgban Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke, aki Damir Zobenica, a képviselőház alelnöke társaságában Schausbergerrel, az Európai Régiók Intézetének (IRE) alapítójával, az uniós bővítési biztos nyugat-balkáni tanácsadójával találkozott. Mint ismeretes, előző nap Európa kilátásai: elvárások és realitás címmel vette kezdetét Salzburgban az Európai Régiók Intézetének 18. háromnapos csúcstalálkozója. A tanácskozás jó alkalom volt arra is, hogy a vajdasági küldöttség tagjai találkozzanak az IRE vezetőjével.

A tegnapi tárgyalás során az IRE szervezetének és Vajdaságnak a további együttműködése volt a fő téma, egyebek mellett abban is megállapodtak, hogy jövőre Vajdaságban szerveznek egy olyan konferenciát, amelyen részt vesznek az IRE tagságában szereplő régiók, de olyan régiók is, amelyekkel Vajdaság jó kapcsolatokat ápol, s ezen az összejövetelen további együttműködési lehetőségeket definiálnak majd. Kilátásba helyezték, hogy a közeljövőben még intenzívebbé teszik az intézet és a vajdasági adminisztráció közötti, egyébként hosszú évek óta tartó sikeres kapcsolatokat. Pásztor úgy fogalmazott, ezek alatt az évek alatt bebizonyosodott, hogy az IRE alapítója és vezetője őszinte barátja Vajdaságnak, akinek a segítségére számítani lehet. Pásztor és Zobenica Újvidékre invitálta Schausbergert, hogy részt vegyen az Európai Régiók Közgyűlésével (AER) közösen szervezett november 15-én kezdődő regionális üzleti fórumon.

Az IRE több mint 150 európai régiónak, helyi önkormányzatnak a vezetőségével tart fenn kapcsolatot, és törekszik az együttműködés elmélyítésére. Az idén a politika, a gazdaság és a diplomácia területén nemzetközi szakértőnek számító előadók vesznek nagy számban részt a kongresszuson.