2024. március 29., péntek
XIII. CSABA FERENC-EMLÉKVERSENY

A birkózás ünnepe Magyarkanizsán

Amennyiben a magyarkanizsai hagyományos emléktornát a városnapi ünnepségsorozat utolsó rendezvényének szánták, telitalálat volt az ötlet, mert a néhai olimpikon emlékére 13. alkalommal megrendezett verseny szinte rekordokat döntögetett, az észak-bácskai városkába érkező versenyzők számában, de a színvonal tekintetében is. Az ember nem tudta, vajon a Magyarkanizsán edzőtáborozó 17 német versenyzőt (a lipcsei sportiskola U15-ös és U17-es szászországi kötöttfogású válogatottja) vagy akár a magyarországiakat, a moldovaiakat, a litvánokat, de sokszor a bácskai fiúcskákat figyelje-e, mert csattogtak a nagyívű dobások a négy szőnyegen, s aktuális kadét Európa-bajnokot is láthattunk, mert a népes görög táborral Kanizsára utazott Arionasz Koisztopulosz is, aki végül pazar birkózással a torna abszolút legjobbja lett. Külön megtiszteltetés volt a versenynek, hogy Budapest válogatottja is részt vett, s nyilván nem kell hangoztatni, milyen eredményeket értek el…

Nyüzsgés volt mind a négy szőnyegen

Nyüzsgés volt mind a négy szőnyegen

Ennyi versenyzővel természetesen az ünnepélyes bevonulás is grandiózus volt, és a legtöbb gyerek a három világbajnokra, Nagy Szebasztiánra, Nemes Mátéra és Nemes Viktorra volt a legkíváncsibb, mert testközelből a külföldiek még biztosan nem látták őket. A díszvendégek között számos egykori kiváló birkózó, edző és bíró volt, természetesen Csaba Ferenc családja is jelen volt, s őket Fejsztámer Róbert polgármester és Kormányos László titkárhelyettes üdvözölte, a szervező Potisje nevében pedig Rekecki Rudolf klubelnök megajándékozta Magyarkanizsa új büszkeségét, Nagy Szebit.

Nagy Szebasztián és Rekecki Rudolf

Nagy Szebasztián és Rekecki Rudolf

Aztán egymásnak feszült a közel 350 versenyző, látszott, hogy a járvány után mindenki ki van már éhezve ezekre a versenyekre, mert mind a 15 ország eleget tett a meghívásnak. Természetesen Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból és Szlovákiából szokás szerint több klub is elhozta a legjobbjait, itthonról 15 egyesület lépett fel. A verseny hat korosztályban zajlott a fiúk és a lányok mezőnyében. A Potisje természetesen nagy csapatot állított ki, de oda is tették magukat, mert 16 érmet szereztek. Közülük a legjobbnak Sulyok Marcellt kiáltották ki, aki a magyarországi Kovács Zsomborral (legjobb külföldi versenyző) és a már említett Koisztopulosszal (abszolút legjobb) különdíjat vehetett át.

A torna legjobbjai, jobbról balra: Sulyok Marcell, Arionasz Koisztopulosz és Kovács Zsombor

A torna legjobbjai, jobbról balra: Sulyok Marcell, Arionasz Koisztopulosz és Kovács Zsombor

A legkisebbek korcsoportjaiban a csapatgyőzelmet a kanizsaiak vitték el, az U15-ös és U17-es korcsoportban a moldovaiak voltak a legjobbak, az U20-as nemzedéknél pedig a csehek és a németek diadalmaskodtak, egyaránt 60 ponttal. A lányoknál a csehek, a magyarok és a belgrádiak tűntek ki.

A Potisje népes csapata

A Potisje népes csapata

Végezetül még egyszer ki kell emelni a Potisje szervezői teljesítményét, mert térségünkben immár ez a legnagyobb és a legjobb torna, amely mellé az egész község felsorakozott, így minden adott volt, hogy egy olyan rangos eseményt szervezzenek az idén is, amelyet immár egész Európában ismernek. Bravó, magyarkanizsaiak!