2023. március 25., szombat

Újabb díj a Brankának

Újabb díjat zsebelt be K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Branka című rövidfilmje. Az alkotás ezúttal a CinEast Festivalon jeleskedett, ahol kategóriájuk közönségdíját hozhatták haza a készítők.

A fesztivált október 6-a és 23-a között tartották Luxemburgban. A fődíjat Csuja László és Nemes Anna Eszter filmje, a Szelíd kapta.

A Branka című film az 1991-es évek Jugoszláviájában játszódik, egy, a magyar határhoz közeli településen. Branka (Dina Mušanović), a szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával (Antóci Dorottya), a magyar kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük. Ám hamarosan kiderül, hogy nem a magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa (Nenad Pećinar) megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

A Branka szeptemberben a szardíniai Life After Oil nemzetközi rövidfilmfesztiválon nyert díjat.