2024. április 20., szombat
65. NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR

A tudás a társadalom jövője

Megnyitották Belgrádban az 51. Oktatási Vásárt

Kíváncsi gyerekek, fiatalok egy-egy standnál, mindenek előtt a látványosabb multimediális eszközök, vagy az érintő képernyő előtt. Kisdiákok a kvíz-szalonban egymással vetélkednek, a szomszédban zenélnek. A belgrádi 65. Nemzetközi Könyvvásár keretében, Tanult Szerbia, sikeres Szerbia jelmondattal megkezdődött az 51. Oktatási Vásár is. Branko Ružić, oktatási miniszter a megnyitón kihangsúlyozta, az oktatásba való beruházás a társadalom fejlődését szolgálja, ezért egy olyan oktatási rendszerre van szükség, ami minőséget, változatosságot és ösztönzést nyújt majd a tanulóknak, illetve a tanároknak is.
A miniszter alkalmi beszédében rámutatott, az oktatás fejlesztése szempontjából fontos az oktatási vásár hagyományának megőrzése, hiszen alkalmat nyújt a tanárok és a diákok tudásának bemutatására és népszerűsítésére. Éppen ezért az elkövetkező napokban az oktatási vásár minden napra más tartalommal készül, tegnap a zeneiskolák mutatkoztak be.

A megnyitón például a Davorin Jenko Zeneiskola kórusa és zenekara előadásában csendült fel a himnusz, ám más zenés darabok is elhangzottak előadásukban.

Az oktatási miniszter megnyitja a vásárt

Az oktatási miniszter megnyitja a vásárt

A nap folyamán később a minisztérium standján a digitális világot is szemléltették a tanulók.

Branko Ružić szerint a vásár abból a szempontból is fontos, hogy érzékeltesse azokat a reformlépéseket, amelyeket az elmúlt években megtett a minisztérium az iskolákkal együtt. A mindenre kiterjedő reformok és az oktatási rendszer a minisztérium számára prioritást jelent, hiszen a megszerzett tudás új lehetőségeket jelent a fiatalok számára.

– Olyan időket élünk, amikor minden nagyon gyorsan változik, így folytatnunk kell az oktatási rendszer korszerűsítését és a tanítási rendszer digitalizálását, hogy ezzel is emeljük az oktatás minőségét, hatékonyságát és az oktatási rendszerhez való hozzáférést minden diák számára – hangsúlyozta a miniszter, majd rámutatott, hogy a digitalizálás folytatásával és a rendszer fejlesztésével alapvetően az iskolában történő tanulás feltételeit javítják.

A diákok sok mindenről tájékozódhatnak, ami a jövőjüket és a tanulmányaik folytatását illeti, megismerkedhetnek az iskolákkal is, de például a középiskolás tanulók információt gyűjthetnek a hazai állami és magánegyetemekről, illetve azok kínálatáról, sőt számos lehetőség nyílik azok számára is, akik külföldön szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Az egyik legnépszerűbb, éppen ezért a legnagyobb tömegeket vonzó Nemzetközi Könyvvásár a hét végéig, vagyis 30-ig várja a látogatókat. A könyvvásár megnyitóján, vasárnap este Dušan Kovačević író kiemelte, a könyv egy olyan gyógyszer, ami sok betegségre ad gyógyírt, régóta ismert az elme és a lélek kezelésében.

Számos program várja a kis- és nagydiákokat egyaránt

Számos program várja a kis- és nagydiákokat egyaránt

A 65. Nemzetközi Könyvvásár idei tiszteletbeli vendégországa Románia, ennek köszönhetően több mint 30 román íróval ismerkedhet meg a közönség az előttünk álló napokban. Románia mellet azonban számos más ország, így Magyarország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Németország, Fehéroroszország, Oroszország, Kína, Svájc, Marokkó, Egyiptom, India, Irán és Lengyelország könyvkiadóival is megismerkedhetnek. Több mint 400 kiállítóval büszkélkedhet a könyvvásár, akik számos kedvezménnyel készültek az olvasás szerelmeseinek.

Hétfőn és kedden a vásárt a családoknak szentelték, csütörtökön pedig a diákoké, amikor az iskolák szervezett érkezésére számítanak a szervezők.

A belépőjegy 300 dinárba kerül, kollektív belépés esetén a csoport tagjainak 200 dinárt kell fizetni. A parkolóhely a belgrádi vásár területén 150 dinár óránként.