2024. április 24., szerda

Egy dinamikus és kreatív osztály

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium színház- és audiovizuális művészet szaka megannyi lehetőséget nyújt a diákok számára

Az idei évben a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium újonnan megnyílt színház- és audiovizuális művészet szakán 19 elsős diák tanul. A tanulók itt egyebek mellett megismerkednek a színház, a sajtó, a film, a videojátékok, és az internetes portálok működésével, ezenkívül bekapcsolódnak a különféle művészeti és kulturális intézmények, illetve a médiaintézmények munkájába is.

Az általános tantárgyak mellett a középiskolásoknak az első osztályban két szaktantárgyuk van, melyek szoros korrelációban vannak egymással. Mindkettőt szakmabeliek tanítják: a színházművészet tárgyat színész, az audiovizuálist rendező, illetve a digitális médiában jártas színész. Az első „alapozó” év után pedig átveszik a hangsúlyt a szaktantárgyak és a gyakorlati órák.

Nagy Tibor, a gimnázium igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az új tagozat igen népszerű volt a diákok körében, ugyanis a felvételi vizsgán 34-en vettek részt. A jelenlegi osztály miliőjével kapcsolatban kiemelte, hogy egy végtelenül dinamikus közösség kovácsolódott össze, akik kellő művészi vénával rendelkeznek.

– A tanulókon látszik, hogy nagyon aktívak, kreatívak és teljesítmény-orientáltak, ráadásul még könnyen is lehet velük dolgozni. Szeptemberben kezdődött meg a tanítás, de a diákok eddig már több helyen is jártak, ami szorosan kapcsolódik a szakirányukhoz. Voltak például fotókiállításon, filmvetítésen és színházi előadáson is. Valójában már most fellendült a művészi életük, amivel kaphattak egy kis ízelítőt, hogy mi is vár rájuk a jövőben – fejtette ki az igazgató.

Herédi Károlynak, az elsősök osztályfőnökének is csak pozitív tapasztalatai vannak a tanulóit illetően. – A diákokban megvan a nyitottság, a céltudatosság, az erős kommunikativitás, a közvetlenség és a kezdeményezőkészség is. Az órák alkalmával általában jó hangulat uralkodik, amellett dinamikusan tudunk haladni a tananyaggal is. A tanárok is kitűnő visszajelzéseket adnak róluk – mondta Herédi Károly.

A színház- és audiovizuális művészet szak három tanulójának a véleményét is megkérdeztük:

Balról Huszágh Hanna, középen Mohácsi Sára, jobbról Szkocsovszki Dávid (Fotó: Dér Dianna)

Balról Huszágh Hanna, középen Mohácsi Sára, jobbról Szkocsovszki Dávid (Fotó: Dér Dianna)

A palicsi Mohácsi Sára nagyon jól érzi magát a gimnáziumban. Elmondása szerint az új szakra való felvételi vizsga azért nem volt olyan nehéz, mert a felkészítőkön nagyon jó alapokat kaptak ahhoz, hogy sikeres legyen a kívánt tagozatra való bejutás.

Az eddigi tapasztalataim abszolút pozitívak. A szaktanáraink nagyon jól felkészítenek minket, hogy a jövőben el tudjunk majd helyezkedni. Engem jelenleg az újságírás érdekel, de ha az élet más útra terel (például színházba), ott is feltalálnám magam, hiszen a szakórákon olyan tudást kapunk, amik teljesen a hasznunkra válnak. A gimnázium hangulata családias, az osztály miliője pedig szuper. Az osztálytársakkal mostanra már elég jól összekovácsolódtunk, és jól érezzük magunkat egymás társaságában – fejtette ki Sára.

A szabadkai Szkocsovszki Dávid sokáig nem tudta eldönteni, hogy melyik középiskolába iratkozzon, abban azonban biztos volt, hogy művészi területen kiemelkedő adottságokkal bír.  A szaktantárgyak oktatói remek emberek. Jól és érthetően tanítanak, amellett, hogy érdekes az előadási módjuk is. Az osztály tanulóival elég rövid időn belül egy összeszokott társasággá váltunk, amihez hozzásegített az is, hogy már a felkészítőkön megismertük egymást. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a gimnázium vezetősége is nagyon kedves és nyitott, hiszen ha van egy hirtelen ötletünk, vagy javaslatunk, azt könnyen meg tudjuk szervezni, rövid egyeztetések után is. A közelmúltban például volt egy Öltözz ki elnevezésű napunk (amit mi találtunk ki), amikor mindenki elegánsan, szép ruhában és öltönyben érkezett az iskolába, a végén pedig kihirdették a legelegánsabb osztály címet is. Tehát az illetékesek ezeket az ötleteket tárt karokkal várják, mi pedig örülünk, ha megvalósíthatjuk emelte ki Dávid.

Az adai Huszágh Hanna az utolsó pillanatban határozott úgy, hogy erre a szakra szeretne iratkozni.  A döntésem egyáltalán nem bántam meg. Nagyon örülök, hogy végül a Kosztolányi gimi tanulójává válhattam, mivel az iskola hangulata nagyon otthonos és barátságos. Az általános és szaktantárgyaink mellett gyakorlati óráink is vannak, amelyek igazán izgalmasak és érdekesek. A jelenlegi elképzelésem szerint a jövőben műsorvezető szeretnék lenni – hallottuk Hannától.

Nyitókép: Balról Huszágh Hanna, középen Mohácsi Sára, jobbról Szkocsovszki Dávid (Fotó: Dér Dianna)