2024. április 23., kedd

Ukrán hírszerzés: Oroszországban eddig legalább 200 ezer embert mozgósítottak

A mozgósítás első hullámában legalább 200 ezren érkeztek az Ukrajnában harcoló orosz fegyveres erők soraiba – közölte hétfőn az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának közleménye szerint a mozgósítottak első részét minimális kiképzési idővel vagy kiképzés nélkül küldték Ukrajnába az arcvonal stabilizálása érdekében. A mozgósítottak újabb csoportját a hadműveleti helyzet alakulásának és az állomány felkészültségének figyelembevételével küldik Ukrajnába. A hírszerzés szerint ez alapján a mozgósítás második, harmadik és még további hullámai várhatók.

A hírszerzési főigazgatóság arról is beszámolt, hogy a részleges mozgósítás befejezéséről szóló nyilatkozatok ellenére Moszkva folytatja a behívók kiküldését a katonai szolgálatra kötelezetteknek a lakóhelyükre, illetve a munkahelyükre. Az orosz hatóságok ugyanakkor leállították az úgynevezett mobil mozgósítási pontok munkáját, és felfüggesztették a katonai szolgálatra kötelezettek elleni „razziákat" a közterületeken.

Ukrán titkosszolgálati információk szerint a moszkvai régió gyakorlóterén folytatódik az ukrajnai bevetésre mozgósított személyek képzése. A tisztek és altisztek hiánya miatt a szakaszoktatói és kiképző-oktatói állásokat olyan rang nélküli szerződéses katonák kapják, akik Ukrajna területén szerzett harci gyakorlattal rendelkeznek.

Szeptemberben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt jelentette be, hogy 300 ezer tartalékost mozgósítanak.