2023. február 5., vasárnap

Oroszország szerint Ukrajna a piszkos bomba elkészítésének végső fázisába lépett

Ukrajna a „piszkos bomba" elkészítésének végső fázisába lépett – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz hadsereg radioaktív, vegyi és biológiai anyagokért felelős vezetője egy hétfői nyilatkozatban.

„A rendelkezésünkre álló információk szerint két ukrán szervezetnek konkrét utasításai vannak az úgynevezett piszkos bomba elkészítésére. A munkájuk a végső szakaszba lépett" – mondta Kirillov.

Szerinte provokációról van szó azzal a céllal, hogy Oroszországot megvádolják: tömegpusztító fegyvereket vet be Ukrajnában, és ezzel „erőteljes oroszellenes kampányt indítsanak a világban".

Kirillov hangoztatta, hogy Kijev „meg akarja félemlíteni a helyi lakosságot, és növelni akarja az Európán keresztül érkező menekültáradatot".

„Egy radioaktív robbanószerkezet felrobbanása elkerülhetetlenül akár több ezer négyzetméteres felület beszennyezését eredményezné" – figyelmeztetett az altábornagy.

A „piszkos bomba" olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét.

Igor Kirillov azzal vádolta meg az Egyesült Királyságot, hogy „kapcsolatokat tart fenn" Kijevvel „a nukleáris fegyverek előállításához szükséges technológiák megszerzésének érdekében".

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap szintén azt állította, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Kijev és nyugati szövetségesei ezt határozottan elutasítják. Párizs, London és Washington hétfőn közös nyilatkozatban hangoztatta: hamisak Moszkvának a „piszkos bombával" kapcsolatos vádjai Ukrajna ellen.

Hétfőn az ukrán diplomácia vezetője, Dmitro Kuleba jelezte, hogy beszélt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grossival a témáról. Hivatalosan felkérte a szervezetet, hogy sürgősen küldjön szakértőket az ukrajnai létesítményekbe, amelyekről szerinte Oroszország „hamisan állítja", hogy Ukrajna „piszkos bombát" fejleszt.

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap este „a lehető legkeményebb" válaszlépésre szólította fel nyugati szövetségeseit.