2024. április 24., szerda

Magyarországon keresztül érkezett Romániába a NATO-konvoj

Hétfőre virradóra megérkezett a 36 katonai járműből álló konvoj Romániába, amellyel Franciaország erősíti a NATO romániai harccsoportját. A román védelmi minisztérium közleménye szerint Franciaország Leclerc harckocsikat is küld Romániába, valamint közölte, a romániai harccsoport a NATO keleti szárnyának biztonságát erősíti, és növeli a szövetség védelmi és elrettentőképességét. Spanyolország további nyolc harci repülőgépet küld Romániába november végén. A hadifelszerelések szállítását 73 fő kíséri.

A 36 katonai jármű Nagylaknál lépte át a magyar-román határt, és az erdélyi Nagysink felé haladt tovább. Ott állomásozik a francia parancsnokság alatt létrehozott harccsoport (Battle Group Forward Presence – BGFP) derékhada. A harccsoportot a NATO Reagáló Erőinek részeként Romániába vezényelt többnemzetiségű csapatok átminősítése által hozták létre. A román védelmi minisztérium közleménye szerint Franciaország Leclerc harckocsikat is küld Romániába. A haditechnika egy részét vasúton szállítják.

Az úgynevezett Sárkány műveletben tíz katonai konvojt indítanak útnak, amelyek több mint kétezer kilométeres utat tesznek meg a franciaországi Mourmelon-le-Grande támaszponttól Nagysinkig. Európában nem volt ennél fontosabb logisztikai művelet az utóbbi három évtizedben, Irak kuvaiti inváziója óta – idézte a román sajtó Francois Goguenheim tábornoknak, a francia szárazföldi erők parancsnokának a Le Figaróban megjelent nyilatkozatát.

A bukaresti védelmi minisztérium úgy fogalmazott, a romániai harccsoport a NATO keleti szárnyának biztonságát erősíti, a szövetség védelmi és elrettentőképességét növeli az ukrajnai háború és a fekete-tengeri válság körülményei között.