2024. április 24., szerda

MagyarZó Pistike messéi

A zősök a héten azon tanakodtak, hogy miközben egyes hazai sajtótermékek már egy ideje abban versengenek, ki ír bombasztikusabb cikket a Nyugat hanyatlásáról, a hazalátogató gastarbeiterektől azt hallani, hogy ez nem egészen így van.

– A zújságok Németország teljes csődjéről és totális bukásáról regélnek – zörnyülköde amama –, kvázi elemzők meg a tévében azt analizálják, hogy a sváboknak micsoda sötét jövővel kell zembesülniük. Ehhez mérten mi még cudar jól tartjuk magunkat!

– A napokban összefutottam egy volt kollégával, aki kint él – messéle a fater –, ő mondta, hogy majd hanyitt esett az itteni árak láttán! A poén az egészben, hogy a káo zuperválsággal sújtott németek fizetése nem csak hogy átlagosan ötször magasabb a miénknél, hanem náluk még egyes alapszükségleti cikkek is kevesebbe kerülnek, mint itt! Olcsóbb náluk a cukor, a vaj, a takarítási és tisztálkodási szerek teljes spektruma, sőt sok esetben még a ruhanemű is!

– Nem is nehéz olcsóbbnak lenniük – dünnyöge az öreglány –, amikor a zorosz–ukrán csihipuhi kitörése óta nálunk csak a tejföl száz százalékban megdrágult! Mondjuk a tejnek és a joghurtnak is vagy ötven százalékkal felment az ára, a vajról nem is beszélve!

– Azt olvastam a minap, hogy14 százalékos az évközi infláció! – tájékoztata atata.

– Hát én uopste nem tudom, hogyan számolnak a zokosok, és hogyan jutottak ehhez a zösszeghez – méltatlankoda a muter –, de azok az árucikkek, amiket én vásárolok, mind sokkal jobban megdrágultak: a hús, a tejtermék, a pékáru, a zöldségféle, a gyümölcs stb.

– Lehet, hogy a ciroksöprű, a rajszög meg a hegesztőpálca ára maradt a régi, és így jön ki nekik a 14 százalék – okoskoda az öreg.

– Engem a töpörtő ára döbbentett le – borzolá még jobban a kedélyeket az éppen betoppanó Zacsek zomzéd. – Képzeljék: 2200–2400 dinárt is elkérnek kilójáért!

– Hova jutottunk?! – hüledeze amama. – Valamikor ott avasodott meg a kamrában, disznótor után néhány héttel már senkinek sem kellett, mert bolti zalámit akartunk enni, most meg az ócska parizert szeleteltetve csorgatjuk a nyálunkat a töpörtős dobozt bámulva.

– Régen a zalonnához hasonlóan a zegények eledelének számított a saját zsírjában kisült zsírkocka, ma viszont már aranyárban mért delikátesz! – merenge a fater. – Lassan majd darabszámra vegyük, mint a kilencvenes években a banánt meg a kivit.

– A ruhaneműt pedig kilóra a turkálóban – sóhajta a Zacsek. – Minden a feje tetejére állt!

– Úgy járunk már a boltba, mint a múzeumba meg a képtárba – zsörtölőde az öreglány –, messziről nézegetjük a kiállított dolgokat, és csak akkor érünk hozzájuk, ha nem látja senki.

– No de legyünk bizakodóak, és merjünk nagyot álmodni! – trollkoda atata. – Lehet, hogy majd minden jóra fordul, miután megalakul a ki tudja hányadik Anna-kormány. A Vučko és az Ivica, fiaik társaságában, megbeszélték, hogy folytatják az idillikus együttműködést.

– Azt rebesgetik, hogy huszonöt tagja lesz az újabb haladó-zoci kormánynak – ismerteté a Zacsek. – Nem tűnik túl gazdaságos megoldásnak. Tőlünk, polgároktól, bezzeg elvárják a takarékos magatartást! Egy szerényebb gépezettel vajon mennyit meg lehetne spórolni?!

– Nem ért maga hozzá! – csipkelőde a muter. – Arra a sok okos káderre feltétlen szükség van, egyesek olykor a magánéletüket is beáldozva küzdenek azért, hogy nekünk jobb legyen.

– No, én ezennel kijelentem – így az öreg –, hogy miattam egyiküknek sem kell áldozatot hoznia, nehogy aztán még majd engem hibáztasson azért, mert zátonyra futott a házassága!

– Meglátjuk, hogy ez a nagy csapat vajon képes lesz-e lényegbevágó döntéseket hozni – csóválá a fejét a Zacsek –, a fél éve megbízott státusban lévő zerb vezetés képtelen volt dönteni arról, hogy vezessen-e be a zország zankciókat a ruszkiknak vagy sem.

– Nem olyan egyzerű ez a döntés – magyaráza amama –, az EU-ból jön a sok zsozsó meg beruházás, a zoroszoktól meg a gáz és a lélekemelő pánszláv testvéri zeretet, nincs vásár Putykó-pólós stand nélkül, a zorosz batyának nagyobb a kultusza Zerbiában, mint Zibériában!

– Ez csakis azért lehetséges, mert a Putykó az a típusú ember – vakará a zakállát a fater –, akit annál könnyebb szeretni, minél távolabb van tőled.

– A hanyatló Nyugaton, ahová mindenki vágyik – ecsetelé a Zacsek –, azon töprengenek a zokosok, hogy azok után, hogy a kegyetlenségéről híres Armageddon tábornokot tette meg az orosz erők parancsnokává Ukrajnában, a Putykó bevállalna-e egy nukleáris Armageddont.

– Engem az érdekelne inkább, vajon hogyan állnak ehhez a történethez maguk a zoroszok – töprenge az öreglány. – Azok, akik idejönnek, nem sok jót mondanak a hazájukról.

– Látszik, hogy nem olvasod a ruszofil lapokat, Tematild – mondá kioktatóan atata. – Ellenben tisztában lennél azzal, hogy az idetévedtek nem is igazi oroszok, hanem hazaárulók! Nyugati bérencek! Ahelyett, hogy harcolnának érte, elhagyták Oroszország Anyácskát!

– No de mégis, mi lehet a véleményük a történésekről az otthon maradt ruszkiknak?! – köté továbbra is a zebet a karóhoz a muter.

– Ki tudja?! – morfondíroza a Zacsek. – Egy aforizma szerint a zoroszok fele azt sem tudja, hogy Sztálin meghalt vagy sem, a másik fele pedig biztos abban, hogy még él.

– Egyelőre az a zerencsénk, hogy még nem kell teljes gőzzel fűtenünk – állapítá meg bölcsen az öreg –, kitart még a vénasszonyok nyara vagy az indián nyár, kinek hogyan tetszik.

– Akárhogy is mondod, Tegyula, politikailag inkorrekt vagy – jegyzé meg amama.

– Na ezt jól megkapta, zomzéd – kuncoga a Zacsek. – Vigyázni kell, mit mond az ember.

– Maradonát is anno nyilván frusztrálta, hogy a kapus játszhat kézzel, ő meg nem, gondolt hát egyet, és a ʼ86-os foci vb-n a zangolok ellen egy isteni kézmozdulattal küldte a labdát a hálóba – emlékeztete a régi idők focijára a Zacsek. – Arról jut ez eszembe, mert az a bizonyos labda hamarosan árverésre kerül. A becslések szerint hárommillió eurót is adhatnak majd érte!

– És most ugyan kinél van az a hírhedt labda? – kérdé az öreglány.

– Annál a bírónál, aki az ominózus meccset vezette – válaszola atata.

– Nem elég, hogy annak idején, amikor kellett volna, nem vette észre a simlisséget, hanem most még nyerészkedik is rajta! – háboroga a muter. – Vannak élelmes emberek.

– Olyan is akad, aki sosem fogja vissza magát, bár néha nem ártana – heccelőde a Zacsek. – A postán magyarázta egy ipse, hogy óvakodjunk a rafinált népszámlálási biztosoktól, mert Brüsszelnek gyűjtik az adatokat. Kedvesnek és kimértnek mutatkoznak, közben bechipelnek bennünket, hogy követhetővé váljunk! Nem bírtam cérnával, és odaszóltam, hogy én nem vettem észre semmi gyanúsat, mire lecseszett, amiért engedtem magam észrevétlenül átverni!

– A zakorvosok szerint ugyan nincs rá bizonyíték, hogy a koronavírus tartós agykárosodást okozna – tűnőde el az öreg –, de ettől még fennáll a gyanú, elegendő szétnézni magunk körül.

Pistike, bechipelt töpörtyűbiztos