2024. április 25., csütörtök

Iparművészeti alkotásokat zsűriztek

Szakmai napot tartottak a Zentai Városi Múzeumban

Negyedik alkalommal szervezte meg a Hagyományok Háza vajdasági hálózata a népi iparművészeti alkotások zsűrizését. A beküldött alkotásokat csütörtökön értékelték, ezt követően pedig pénteken délelőtt szakmai napot tartottak a Zentai Városi Múzeum képtárában. A szakmai nap egy nagyon jó alkalom arra, hogy a zárt körű zsűrizés után az alkotók találkozzanak a zsűrivel, és megbeszéljék, mit tudnak még javítani a munkáikon. A zsűri összetétele évről évre változik, idén három anyaországi és három vajdasági szakember bírálta az elkészült műveket. Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság kézművességgel megbízott tagja, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa elmondta, hogy igazi csodák születtek a viseletkészítők kezei alatt. Hozzátette, hogy olyan alkotók is eljöttek tájékozódni és konzultálni a szakmai napra, akik erre az alkalomra nem adtak be tárgyakat, mégis részt vettek a rendezvényen, bővítve ezáltal is tudásukat.

– Harmincketten küldtek be 86 tárgyat, és azokat tekintette meg a szakmai zsűri. Vajdaságban minden évben jellemzően a textíliák kategória a legnépszerűbb, azon belül is a legnagyobb sikert a viseletek aratták. Néhány éve tartunk különböző képzéseket viseletkészítőknek, és ennek nagyon látszik az eredménye. Most is nagyon sok mesterremek született, nemcsak erre a zsűrizésre, hanem egyébként is. Viseletkészítőink ott vannak minden képzésen, és nagyon sok tánccsoport rendel tőlük viseleteket, és ezekből láthattunk itt a zsűrizésen is. Születtek viseletrekonstrukciók is, például a temerini tájházban fellelhető ünnepi viseletet a temerini viseletkészítőnk újra elkészítette – mondta.

Több csoportban minősítette a zsűri a beérkező tárgyakat, és minden kategóriában megkülönböztették a hagyományos és a modern termékeket. A kategóriák pedig a mesterremekek, a míves termékek és az ajándéktárgyak voltak. A míves termék megjelölés is egy kimagasló elismerés, hiszen azok is hibátlan tárgyak, persze a készítők a legtöbb esetben a mesterremek titulus kiérdemlésére törekednek – magyarázta Kovács Nádi Karolina.

Csákány Zoltán, a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztályánek osztályvezetője arról mesélt, hogy nagy öröm számukra, hogy már negyedik alkalommal sikerült megszervezniük a zsűrizést.

– Valamivel kevesebb tárgy érkezett zsűrizésre, mint az előző években, a tárgyak sokfélesége azonban kárpótolta ezt. Beszélhetünk szőttesekről, hímzésekről, viseletekről, érkeztek faragott állatok, hangszerek, gyöngy tárgyak-ékszerek, drótos tojások. Az utóbbinak a zsűrizésében magam is részt vettem. Ez egy egészen különlegesnek mondható tevékenység, egy egyedi tojásdíszítési mód – mondta az osztályvezető.

A szakmai zsűri magyarországi tagjai Decsi-Kiss Mária, Nagy Mária és Terényi Gyöngyi voltak, a vajdasági szakemberek pedig Resócki Vázsonyi Csilla, Nagy Abonyi Ágnes és Juhász Gyula