2023. február 5., vasárnap

A színpad iránti szeretet, alázat és büszkeség

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli az idén az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern tánccsoportja

Az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern tánccsoportja. A jeles jubileum alkalmából közel kétórás ünnepi műsort tartottak szombaton este a kultúrkör nagytermében, ahol az egyesület modern tánccsoportjának tagjai mellett adai, moholi, zentai, péterrévei, szabadkai és királyhalmi táncosok is színpadra léptek.

Iván Hanna öt éve tagja az egyesületnek

Bánki Noémi, a tánccsoport egyik junior szólótáncosa is fellépett az ünnepi műsor folyamán Dear Future Husband című koreográfiájával, aki táncával gyémánt minősítésben részesült a Szabadka Grand Prix elnevezésű versenyen.

– Hatévesen kezdtem el táncolni, hét éve vagyok a tánccsoport tagja. A tánc a hobbim, nagyon sokat jelent nekem. Vannak nehezebb és könnyebb próbák is. Nagyon szeretek utazni, versenyezni. Ez az első szólótáncom, amely a házasságról szól. Nekem jobb, amikor egyedül vagyok a színpadon, mert ha véletlenül elrontok valamit, nem látszik, és bármilyen más lépést be tudok dobni helyette – mondta Noémi.

Iván Hanna most tízéves, öt éve tagja a kultúrkör modern tánccsoportjának.

– Sokat jelent számomra a tánc. Szeretek járni próbákra és versenyekre is. Az iskolából sok barátnőm jár táncra, jó hangulatban telnek a próbák, hetente kétszer próbálunk. Csoportban is táncolok, de szólózok is. Úgy gondolom, hogy szólózni elég nehéz. A mostani koreográfiám, amely egy showtánc, a divatról szól, egy divatlap karakterét formálom meg – mondta Hanna.

A kultúrkör modern tánccsoportjának jelenleg összesen több mint száz tagja van (Fotó: Kancsár Izabella)

Beretka Karina egyetemistaként már nem tud rendszeresen járni a próbákra, de a jubileumi műsoron való fellépés elvállalása nem volt kérdés a számára.

– Tizenöt évig táncoltam aktívan a kultúrkör modern tánccsoportjában, két évig tanítottam is. Minden út ide vezet vissza, már többször elbúcsúztunk egymástól, de mindig itt kötünk ki. Nagyon sokat jelent nekem maga a csoport és a tánc is, mert rengeteg élményt szereztünk, életre szóló barátságok köttettek és sok szép helyre utaztunk – mesélte Karina.

Gulyás Bognár Renáta mintegy tizenöt éven keresztül volt a kultúrkör modern tánccsoportjának a tagja, koreográfusként és csoportvezetőként is több éven át segítette az egyesület munkáját.

– Még óvodás koromban kezdtem el táncolni. Én voltam a legfiatalabb a csoportban, és emlékszem, az első táncpróbán Frici, a csoportvezetőnk megdicsért, ami sokat jelentett. A tánchoz való hozzáállása, a módszere, ahogyan tanított, magával ragadott, egyértelmű volt számomra, hogy táncolni akarok. Nem túlzok, ha azt mondom, a legszebb évek voltak ezek. Annyi mindennel gazdagodtunk. Megtapasztalhattuk azt a boldogságot, amit a tánc és a zene hoz ki az emberből, a csillogást, azt az izgalmat, amit a színpadra lépés ad. Egy közösség részének lenni fontos és felemelő. Nevezhetjük csoportnak, de mi tudjuk, hogy család voltunk. Az utazások számomra felejthetetlenek. Rengeteg munka van amögött, amíg egy koreográfia színpadra kerül – fogalmazott Renáta.

Színpadon a kultúrkör középső csoportja a Hív a dzsungel című koreográfiával

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör első szakcsoportjaként a modern- és társastánc-csoport kezdett el működni. 1991-ben alapfokú tánciskola indult, ahol több mint hatvan fiatal sajátította el az alaplépéseket. Az ő kezdeményezésükre indították el a másodfokú tánciskolát, majd 30 évvel ezelőtt, 1992-ben a tánccsoport is elkezdte munkáját. A fiatalokat az első évben Terzin Róbert zentai tánctanár oktatta, majd rövid ideig Tót Kása Piroska irányította a csoportot, végül Ricz Róbert vette át a munkát, ma pedig Horvát Sárkány Krisztina a csoportvezető. A tánccsoport a kezdetben standard és latin-amerikai táncokat táncolt, majd jöttek a show- és színpadi táncok, illetve egy időben modern, diszkó táncokkal foglalkozó csoport is dolgozott. Az ünnepi műsor elején Tót Kása Piroska, a tánccsoport első vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

– A csoport megalakulása nem kizárólag az én érdemem, hanem az akkori fiataloké is, akiknek az első és másodfokú tánciskola olyan élményt nyújtott, amire építeni szerettek volna, azaz továbbra is szerettek volna tánccal foglalkozni. Egyrészt nehéz volt, mert pályázatok és önkormányzati segítség híján minden ruháért, utazásért, tüzelőfáért rengeteget kellett kilincselni. Másrészt könnyű volt, mert teljes mértékben élveztem a fiatalok bizalmát, együttműködési szándékát. Sok ötletük volt, fegyelmezettek voltak és igazán élvezték azt, amit csináltak. Harmadszor, gyönyörű volt: a fiatalság, a sok szép ruha, az izgalmakkal teli fellépések és elért sikerek. A tánc egészségre gyakorolt hatása és közösségformáló ereje vezérelt mindig: szerettem volna, ha a táncosok megtanulják, hogy egy produkció csak akkor lehet tökéletes, ha mindenki a legjobb tudása szerint teljesít és alkalmazkodik a többiekhez. Ezt a tudást és tapasztalatot jószerével kihasználhatták a későbbiekben és más téren is. Mindig nagy létszámú volt a csoport. A 30 év alatt egyszer fordult elő, hogy négy párra maradtunk, amiből aztán mégis, új emberekkel, akarással újra teljes gőzzel folyt a munka – mondta köszöntőbeszédében a csoport egykori vezetője.

Az egyesület egykori tagja, tehetséges szólótáncosa, Bozsóki Nina is színpadra lépett

Horvát Sárkány Krisztina, a Petőfi kultúrkör modern tánccsoportjának jelenlegi vezetője tavaly szeptemberben vette át az együttes irányítását Ricz Róberttól.

– Én magam hatéves korom óta egészen a középiskola végéig voltam a kultúrkör aktív táncosa, a középiskolai tanulmányaim ideje alatt csak koreográfusként dolgoztam, az egyetemi tanulmányaim befejezése után pedig átvettem a modern tánccsoport vezetését. A tánc a színpad iránti szeretetet, alázatot és büszkeséget adott nekem. A tavalyi évben a bácsföldvári Kultúrkör Művelődési Egyesület közreműködésével megalakult a bácsföldvári modern tánccsoportunk is, így velük együtt már több mint 100 táncossal bővelkedik a kultúrkör modern tánccsoportja. Jelenleg öt korcsoportban zajlik nálunk a táncoktatás, az idén nagy volt az érdeklődés a kicsiknél. A legkisebbek 3–4 évesek, a legidősebbek pedig 14–15 évesek, viszont vannak egyetemista táncos lányok is, akik néhány különleges műsor vagy verseny alkalmával színpadra lépnek. Hetente kétszer próbálunk mindegyik csoporttal. Számos helyen felléptünk már Vajdaságban, de külföldre is utazunk egy-egy verseny alkalmával – közölte Krisztina.

Színpadon a koronavírus-járványt idéző produkció

Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke szerint mindig nagy öröm, amikor egy csoport, egy közösség ilyen hosszú ideig fennmarad, dolgozik és gyarapszik.

– A harminc év alatt változó számú tagsággal dolgozott a szakcsoport. Az egykori táncosok gyermekei is hozzánk járnak, aminek nagyon örülünk. A csoport színesíti egyesületünk műsorait, de jártak már Európa számos országában versenyen és fesztiválon is, illetve több bajnoki címet is szereztek. Egy nagy család ünnepelt most – mondta Róbert, aki maga 25 évig irányította a csoportot.

A rendezvény a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az óbecsei önkormányzat és az óbecsei Kaktusz virágüzlet támogatásának köszönhetően valósult meg.