2024. április 24., szerda

Megszólítani a mezőgazdasági termelőket

Szakmai előadások és kiállítás az Innova Óbecse 2022 – Alkotók és Újítók Szakcsoport szervezésében

Az Innova Óbecse 2022 – Alkotók és Újítók Szakcsoport különféle szakmai előadásokkal, illetve kiállítással várta az érdeklődőket pénteken a helyi Than Emlékházban 10 és 17 óra között. Az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola diákjai kulturális műsorral nyitották meg a rendezvényt, majd magyar és szerb ajkú szakemberek tartottak előadásokat. A magyarországi Vásárhelyi Lajos a hőtárolós többcélú hőtermelő berendezését mutatta be a jelenlévőknek.

– Berendezésem 1991 óta szabadalmazott. Ez egy hagyományos, kemencébe beépített hőcserélő rendszer, amely vízzel működik, emellett a másik részen levegőt is tud biztosítani. Azért hasznos, mivel a kemence önmagában hőtároló, nemcsak addig ad meleget, amíg van tűz, hanem utólag is tudja melegíteni a vizet és a levegőt is. Még egy változata van: amikor kazánként működik, akkor sütni-főzni lehet benne. Ez fontos ebben a mai világban, amikor bizonytalan az energiahelyzet – fogalmazott Vásárhelyi Lajos.

Dosztán Tibor, az óbecsei INNOVA Alkotók és Újítók Szakcsoportjának elnöke elmondta, hogy előadásaikkal főként a mezőgazdasági termelőket szólítják meg.

– A koronavírus-járvány előtt rendezvényünk nyolc hónapon át tartó előadás- és kiállítássorozat volt, most azonban örülünk annak is, hogy egy egynapos programot össze tudtunk hozni. Négy előadót hívtunk meg, a mezőgazdasági témák mellett a gyógynövényekről is hallhatnak az érdeklődők – tette hozzá Dosztán Tibor.

A rendezvény az óbecsei önkormányzat támogatásának köszönhetően valósult meg.