2024. április 19., péntek

Díjazták a legjobb versírókat

Lezárult az óbecsei Népkönyvtár regionális versíró pályázata

Műhelymunkával, eredményhirdetéssel és díjátadással zárult pénteken délután az óbecsei Népkönyvtár által meghirdetett, Zajedno–Együtt 2022 elnevezésű regionális versíró pályázat, amelyre 10 és 18 év közötti gyermekek és fiatalok alkotásait várták a szervezők. A pályázat célja a gyermek- és ifjúsági kreativitás megerősítése, a költészet és az írott szó népszerűsítése, valamint a regionális együttműködés elmélyítése volt.

Versíró műhelymunka Kiss Tamással (Fotó: Kancsár Izabella)

Versíró műhelymunka Kiss Tamással (Fotó: Kancsár Izabella)

Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa elmondta, hogy a versenyre összesen több mint 150 vers érkezett be szerb és magyar nyelven Szerbia számos településéről, de Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból és Montenegróból is érkeztek művek.
– Gyermekversíró pályázatunk az idén gyermek- és ifjúsági versíró pályázattá nőtte ki magát. Megszabtuk a kritériumokat. Olyan verseket vártunk, amelyek máshol még nem jelentek meg, nem vettek részt más versenyen, pályázaton. Szeptember 30-áig vártuk a költeményeket. Fontos volt a határidő betartása, emellett az adott alkotásnak meg kellett felelnie a vers felépítési formájának. A fiatal versírók küldhettek két magyar nyelvű vagy két szerb nyelvű szerzeményt, de elfogadtuk azt is, ha valaki két olyan irományt küldött, amelyből az egyik magyar, míg a másik szerb nyelvű volt. Idén nagyobb volt az érdeklődés, mint tavaly, nagyon elégedettek vagyunk – fogalmazott Fenyvesi Szilvia.

A rendezvényen fellépett az óbecsei Les Filles zenekar

A rendezvényen fellépett az óbecsei Les Filles zenekar

A versíró pályázatra beküldött szerb nyelvű verseket Tode Nikoletić és Bojana Stupar, míg a magyar nyelvű alkotásokat Kovács Jolánka és Kiss Tamás alkotta zsűri értékelte. A magyar nyelvű versek közül a IV-VII. osztályos kategóriában Ferenci Orsolyának, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulójának Egy unalmas vers és annak szükségszerű átirata, Iskolában-Szünidőben című verse bizonyult a legjobbnak, második lett Nemes Adél, a moholi Novak Radonić Általános Iskola diákja a Szúrós csoda című művével, míg a harmadik helyet Tukacs Andrea, az oromi Arany János Általános Iskola tanulója szerezte meg Felnövés című versével. Gordana Marić, a moholi Novak Radonić Általános Iskola diákja Vihar című költeménye különdíjat érdemelt.

Eredményhirdetésre várva

Eredményhirdetésre várva

A nyolcadik osztályosok és középiskolások kategóriájában a zsűri döntése szerint Lakatos Krisztofer, az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola tanulójának A csend című verse lett a legjobb. A második helyet Kalmár Kata, a moholi Novak Radonić Általános Iskola diákja érdemelte ki a Dinnye–palimpszeszt Weöres Sándor A galagonya c. versére című alkotásával, a harmadik pedig Makra Ernő, az óbecsei Műszaki Iskola tanulója lett Átlagos autóbusz című szerzeményével.