2024. április 16., kedd

Négy napja ünnepel Magyarkanizsa

A községnapi rendezvénysorozat szombaton birkózó-emlékversennyel zárul

Magyarkanizsa község napja október 20-ára esik, ekkor szabadult fel ugyanis a török hódoltság alól. Az idén a tizenhárom települést magában foglaló község városában négy napon át programokat szerveztek. Maja Gojković miniszter asszony is Magyarkanizsára látogatott, hogy megtekintse a beruházásokat, ugyanakkor tárgyaltak a tervekről, aminek pozitív felhangja megalapozta a községnapi jó hangulatot. Az ünneplés szerdán kezdődött a Délvidék Kutatóközpont munkásságának és kiadványainak bemutatásával. A digitális archívumon is dolgozó társaság tagjainak kiadványai és a múltidézés nagy sikernek örvendett a József Attila Könyvtárban. A programok között valóban válogatni lehetett, és tényleg mindenki megtalálhatta a neki tetszőt, hiszen volt zene, irodalom, szórakozás, kortárs táncos előadás, operaest is.

Az ünneplés alkalmából nemcsak a jelenleg a községben élőket mozgatták meg, hanem az egykori magyarkanizsaiakat is hazahívtak. A Magyarországon karriert építő Kalmár Ákosnak és társainak kortárs előadása szerda este volt látható. Az Esumi és Asao egy meghökkentő produkció volt, amilyet nem mindennap lehet látni. A szerelmi történetet mozgással és érzések közvetítésével átadó produkció megtöltötte a Cnesa kisszínpadát.

Csütörtökön délelőtt történelmi kalandtúrára invitálták a fiatalokat, majd a legünnepélyesebb pont következett, amikor átadták a Pro Urbe díjakat. Ahogyan már beszámoltunk róla, Pro Urbe érdeméremben részesült dr. Bús Mária magyarkanizsai általános orvos. Köszönő oklevéllel jutalmazták dr. Goran Lazić magyarkanizsai tüdőszakorvost, Raffai Mária magyarkanizsai nyugdíjas vállalkozót, Tillinkó Zsuzsanna horgosi százszoros véradót, Szél János martonosi művelődésszervezőt és Gordos Péter oromhegyesi önkéntes tűzoltót. A fiataloknak járó Juventus Pro Urbe díjat ezúttal a horgosi Sós Nóra művelődésszervező vehette át. A díszülés után a Halász téren, Magyarkanizsa legrégibb pontján megkoszorúzták a Magyarkanizsa eredetét hirdető emlékművet, majd megnyitották Aleksandar Oklobdžija festményeinek és vektorgrafikáinak kiállítását a Dobó Tihamér Képtárban. Este a Szerbiai Rádió és Televízió Big Bandjének nagykoncertje zajlott, melyben hazai és külföldi filmek zenéje csendült fel telt ház előtt. Pénteken Valkay Zoltán építész hívta városnéző sétára az érdeklődőket, akiknek a főbb épületekről mesélt. Este Gordana Kostić opera-énekesnő tette fel a koronát az ünneplésre. A községnapi rendezvénysorozat szombaton a Csaba Ferenc-birkózóemlékversennyel zárul.