2024. április 19., péntek

Tizenöt éve hunyt el Cs. Simon István

A neves író munkásságáról emlékeztek meg Csókán

A csókai Városi Könyvtárban szerda délután Cs. Simon István költő, szociográfus, újságíró születésének 80. évfordulójára emlékeztek. A könyvtár teljesen megtelt a költőt jól ismerő barátokkal, munkatársakkal, rokonokkal, akik egy beszélgetés keretében emlékeztek vissza rá. Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője és Dudás Károly publicista vezették a beszélgetést, régi közös élményeket elevenítettek fel, valamint Cs. Simon István műveiből olvastak fel részleteket.
Tóth Lívia elmondta, hogy többször is készített interjút a költővel, és hozzátette, hogy tisztelte és becsülte őt azért is, ahogyan a vidékünkhöz viszonyult. Úgy fogalmazott, hogy maradandó emléket állított műveiben ennek a vidéknek.
– Nagyon sokszor eszembe jut Cs. Simon István, és nagyon szívesen emlékezem vissza rá. Az első gondolatom az, hogy még csak 80 éves lenne. Itt ülhetne közöttünk, és nem kellene emlékeznünk rá, azt hiszem, ezt nagyon sokan szeretnénk. Sajnos 2007 óta nincs velünk, nagyon nagy űrt hagyott maga után a vajdasági magyar újságírásban és az irodalomban. Ő volt az, akitől a szülőföld szeretetét tanulhattunk. Nem is tudom, ismerek-e más olyan embert, aki annyira szerette és ismerte szülőhelyét, mint ő. Tisztelte a vidéket és az itt élő embereket. A sóvirágról ő jut eszünkbe, hiszen ő helyezte bele a köztudatba és a vajdasági magyar irodalomba. A virág Bánát szimbólumává vált – mutatott rá Tóth Lívia.
Dudás Károly hozzátette, hogy nagyon tisztelte Cs. Simon Istvánt, aki szerette és tisztelte a bánáti embereket.
– Sokat áradozott arról, hogy ha ő egyszer már nem lesz, akkor valakinek folytatnia kell a munkát, amit elkezdett – mondta Dudás Károly.
A megemlékezésen részt vett még többek között Kónya Lívia, Erdélyi Ilona, Oláj Ibolya, Balunovity Anna és Kónya Sándor is.