2024. március 28., csütörtök

Meghalt a Red Bull-vezér, Dietrich Mateschitz

Az egyik legbefolyásosabb osztrák üzletember felépített egy globális márkát és letette névjegyét a sport világában is

Hosszú betegség után 78 éves korában elhunyt a Red Bull energiaital-gyártó konszern alapító tulajdonosa, Dietrich Mateschitz. A cég Forma-1-es csapatával, amely épp az amerikai GP-n versenyez, már közölték a hírt.

A 80-as években Thaiföldön találkozott a Krating Daeng nevű itallal, ami segítette a jet lag leküzdésében. Mateschitz úgy gondolta, ha a receptúrán változtatnak egy kicsit, nagy siker lehet az ital Európában is. A Daeng tulajdonosával, Chaleo Yoovidhyaval létrehoztak egy vegyes vállalatot, amiben az osztrák üzletember a 49 százalékos részesedése mellé tényleges vezetői jogosítványokat kapott. Innen, 1987-ben indult a Red Bull történelem, Mateschitz igen agresszív marketinggel globális márkát épített belőle évtizedeket alatt, ma már világelsők az energiaital-piacon.

A Red Bull nagy szponzora volt – és ma is az – az extrém sportoknak, ami jól illet a vállalat filozófiájába, de az elmúlt két évtizedben komoly sportportfóliót építettek fel. A többszörös világbajnok Forma-1-es csapatuk mellett globális futballbirodalmat is felépítettek, New Yorkban, Salzburgban és Lipcsében van csapatuk a legmagasabb osztályban. Az RB Leipzig rendre ott van a Bajnokok Ligájában és foglalkoztatja a magyar válogatott három tagját: Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt.

Az amerikai Forbes 20,2 milliárd dollárra becsülte vagyonát, ezzel a világ 71. leggazdagabb emberének számított halála előtt.