2024. április 19., péntek

Viselj szeretetet a nyakadon!

A nagy napon is számtalan nő álmát váltja valóra a háromgyermekes édesanya

Törteli Csilla bár Zentán született és ott is nőtt fel, jelenleg Magyarországon, Dunaharasztiban él családjával. Három lánygyermek édesanyja, építőmérnök és magánvállalkozó. Természetesen tudjuk, hogy egy családon belül a nők szuperhős szerepet töltenek be, azonban mégis felmerül bennünk a kérdés, hogyan lehetséges mindez egyszerre. Beszélgető partneremben kimeríthetetlen energia lakozik, melyet társalgásunk során csodálattal figyeltem. Ott ült velem szemben egy jól öltözött, csodaszép nő, egy odaadó feleség, egy energikus édesanya, egy precíz és munkájára igényes mérnök és a Stelly Design Handmade megálmodója. Csilla gyermeki lelkesedéssel mesélt az életéről, a családjáról és a szenvedélyéről, melynek vállalkozását köszönheti. A kávézó hirtelen elcsendesedett körülöttünk és én hatalmas szemekkel néztem és mosollyal a szívemben hallgattam egy újabb motiváló nő történetét.

Törteli Csilla 2018-ban nyitotta meg ékszerkészítő vállalkozását (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Törteli Csilla 2018-ban nyitotta meg ékszerkészítő vállalkozását (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Mesélj nekem kérlek arról, hogyan és miként született meg benned az ékszerkészítés és a vállalkozásod ötlete.

Világéletemben bennem volt, hogy nekem valamit csinálnom kell, minden, ami a kézművességhez kapcsolódik, szóba jöhetett. Már egészen kicsi koromban, negyedikes általános iskolás lehettem talán, amikor elkezdtem táborokba járni gyöngyfűzést tanulni. Akkor még ilyen állatfigurás kulcstartókat készítettem, és ezt követően, ha mondhatjuk így, amikor jött egy újabb trend, akkor azokat a technikákat is elsajátítottam. Biztosan te is emlékszel azokra a neves karkötőkre, amiket fonálra kellett fűzni, emlékszem, röntgenes papírokat vágtunk szét karkötőalapnak. Azonban, amikor kicsit komolyabban elkezdtem ezzel foglalkozni, azok az egyetemi éveim voltak. Szabadkára jártam az építőmérnöki karra, ezek az évek ugye arról híresek, hogy a pénzt viszik, de nem hozzák. Édesanyám egyedül nevelt és taníttatott, így megbeszéltük, hogy az oktatásomra van pénz, viszont a barátnőknek születésnapi ajándékokra és egyéb luxusra már nincs. Így kezdtem el ötletelni azon, hogy mivel is tudnám meglepni őket, amit saját kezűleg elkészíthetek. Akkoriban az ismeretségi körömben tőlem mindenki karkötőket és fülbevalókat kapott ajándéka. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam és idővel megkértek, hogy készítsek el különböző ékszereket rendelésre is és az ezekért kapott pénzt folyton visszaforgattam és alapanyagokat vásároltam belőle. Mondhatom, hogy a nulláról kezdtem, és ennek immár tizenkét éve. Egyetem és munka mellett is folyamatosan eleget tettem a vevők rendeléseinek. 2018-ban pedig megnyitottam a Stelly Design Handmade nevű vállalkozásomat, és ma már főállásban ezzel foglalkozom.

Csilla úgy véli, fantasztikus érzés szebbé tenni valakinek a nagy napját a hozzá legjobban illő kiegészítőkkel (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Csilla úgy véli, fantasztikus érzés szebbé tenni valakinek a nagy napját a hozzá legjobban illő kiegészítőkkel (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Hogyan kell elképzelni azt, amikor te alkotsz és egy újabb remekmű készül a kezeid között?

– Most már van egy gyönyörű dolgozószobám, ez azonban nem volt mindig így. Előtte egy 47 négyzetméteres lakásban laktunk, ahol az egyik sarokban volt egy asztalom és ott dolgoztam. Sokan rácsodálkoztak, hogy én a gyerekek mellett gyöngyözöm, és hogy ezt hogy lehet kivitelezni. Igazándiból ők ebbe beleszülettek, ugyanolyan precízen rakosgatnak és pakolnak mindent. A legidősebb lányom iskolás, a középső óvodás, a legkisebb pedig most kezdi a bölcsödét, így most már az esti műszak helyett talán nekem is lesz végre egy délelőtti munkaidőm, amit a szépen kialakított dolgozószobámban kreatívan eltölthetek. Vannak kollekcióim, bár ezek limitált számban készülnek. Többnyire az elmúlt időben megrendelések alapján dolgoztam, azonban szeretném, ha ez a dolog kinőné magát és lenne mindig kollekcióm. Három részre oszthatók a termékeim, az elsők a fonott nyakékek, amelyek pamutból megfont nyakláncalapok gyöngyökkel díszítve, illetve ide tartoznak még a hétköznapibb fülbevalók. A második a mennyasszonyi fejdíszek és ékszerek, az én szívemhez ez áll a legközelebb. A harmadik pedig a babatermékek, amelyek kisgyermekeknek készült hajpántokat és egyebeket foglal magába. Mindenki azt mondja, hogy mennyasszonyokkal dolgozni nehéz, én erre rácáfolnék, mert számomra nagyon is könnyű. Elküldik a fotót a ruhájukról, elmondják, mit szeretnének, én pedig lerajzolom, vázlatot készítek, és ez alapján adom az árajánlatot, amit ha jóváhagynak, megindul a munkafolyamat. A kezeim közül sosem kerül ki két egyforma ékszer vagy fejdísz, mindig az egyediségre törekszem. Online felületeken értékesítem az ékszereim, sok hazai és magyarországi vásárlóm van, akik különböző rendeléseikkel felkeresnek.

Teljesen antiallergének a nyakékek és moshatók a pamutos részeik (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Teljesen antiallergének a nyakékek és moshatók a pamutos részeik (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Miért pont ezekre a termékekre esett a választásod?

– Igazándiból ezek úgy alakultak ki, hogy például volt egy vásárlóm, aki rendelt tőlem egy sima hétköznapi ékszert, később, mikor mennyasszony lett, ismét felkeresett, hogy szeretne mennyasszonyi ékszert, majd végül mikor kisbabát várt, felkeresett, hogy szeretne valamit a kislányának és ez nagyon sok esetben előfordult. Így alakult ki ez, hogy több kuncsaftom életében a fontosabb eseményeknél jelen lehettem az általam készített ékszereknek köszönhetően. Ahogyan sok más kézműves terméket sem lehet megfizettetni, így az én ékszereimet sem, nemrég készítettem egy menyecske-fejpántot, 8 és fél órán keresztül kézzel fűztem az egészet. Persze vannak könnyen elkészíthető termékeim is, és olyanok is, mint az imént említett, ami számomra is kihívás. Ami az áraimat illeti, igyekszem megtalálni az arany középutat a befektetett munka és a megfizethetőség között. Nem adhatom a termékeimet csillagos áron, hiszen akkor nem csinálhatnám ezt, amit egyébként mindennél jobban szeretek. Egyszerűen nem tudom nem csinálni, ez a szenvedélyem.

Pamutból megfont nyakláncalapok gyöngyökkel díszítve (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Pamutból megfont nyakláncalapok gyöngyökkel díszítve (Fotó: Gulyás Réka felvétele)

Honnan jött a Stelly Designe név?

– Ez nagyon érdekes, annyira jópofa és frappáns férjem van, mindig mindenre ki tud találni szövegeket, rímelős dolgokat. Így megkértem, hogy találjon ki nekem valami találó nevet, az én próbálkozásaim ugyanis nem voltak a legmegfelelőbbek, sem a Törteliből sem a Csillából nem tudtam kihozni semmi fülbemászót. Viszont tisztában voltam azzal, hogy ez mennyire fontos az eladás és a marketing szempontjából. Így jött a Csillából a Stella, a Stellából pedig a Stelly, ami egy kedves és lágy hangzást kölcsönöz, végül pedig az S.D. monogramot is teljesen megfelelőnek éreztem.

Sok-sok cél és megvalósításra váró elképzelés lebeg még Csilla szemei előtt, jelenleg színtanácsadást tanul, amelyet az ékszerkészítés később pedig nem kizárt, hogy a saját ruhái által szeretne majd kamatoztatni. Három gyönyörű kislánnyal ajándékozta meg az élet, ami szerinte nem véletlen, és úgy érzi, ez egy közös családi vállalkozásként működhet majd, tündéri gyermekeivel karöltve. A benne rejlő erő és motiváltság értékes példaként szolgálhat minden női vállalkozó és családanya számára.