2024. április 25., csütörtök

Kijev szerint humanitárius katasztrófával fenyeget az energiahálózatok támadása

Az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások a tél közeledtével jelentős „humanitárius katasztrófával" fenyegetnek – közölte szombaton az ukrán kormányzat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: az orosz hadsereg harminchat rakétát lőtt ki szombaton ukrajnai célpontokra.

„Sok rakétát lelőtt a légvédelem, de több másik energetikai létesítményeket talált el" – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Zelenszkij, aki sürgette a nagyhatalmakat, hogy segítsenek „megállítani ezt a terrort".

Az elnöki hivatal közlése szerint az Ukrenerho állami energiaszolgáltató mintegy 1,5 millió fogyasztójánál nem volt áram.

Az Ukrenerho több kárról is beszámolt, amelyeket az orosz támadások okoztak szombaton az ország nyugati részén. Luckban eltaláltak egy energetikai létesítményt, és megszakadt a szolgáltatás - közölték a hatóságok.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta, hogy "az Ukrajna létfontosságú instrastruktúrája elleni támadással a Kreml Európába tartó újabb menekültáradatot akar kiprovokálni. „A humanitárius katasztrófa megállításának egyetlen módja a légvédelem és az újabb rakéták gyors átcsoportosítása" – írta a tanácsadó.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szintén figyelmeztetett, hogy a fokozódó rakéta- és dróntámadások miatt új menekülthullám várható.

„Ha nincs több áram, fűtés, víz Ukrajnában, ez migrációs cunamit idézhet elő" – mondta Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap vasárnapi kiadásában megjelenő interjúban a kormányfő, amelyből több részletet előzetesen a dpa német hírügynökség rendelkezésére bocsátottak.

Smihal azzal vádolta Moszkvát, hogy a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal „humanitárius katasztrófába kívánja taszítani Ukrajnát".

A miniszterelnök emiatt mobil áramfejlesztőket, fűtő- és vízkezelő berendezéseket kért. Mint mondta, egyelőre még van üzemanyag a generátorokhoz, de nagyszabású áram- és fűtéskimaradás esetén Ukrajnának többre - egyebek mellett Nyugatról importált áramra – lesz szüksége – mondta.