2024. március 29., péntek

Impulzusokkal a rák ellen

Horvát orvosoknak sikerült megsemmisíteniük az áttétes daganatokat. Módszerük fő előnye a daganat természetes elpusztítása, amely révén a szervezet fél év alatt önállóan és teljesen lebontja a daganatot, és azt új egészséges szövetekkel helyettesíti.
Dr. Luka Novosel és csapata október 18-án, kedden irreverzibilis elektroporációs eljárással hajtott végre sikeres beavatkozást, amelynek során nem hőt használtak a daganatok elpusztítására, hanem specifikus elektromos impulzusokat, jelenti a horvát média.
Az említett módszer potenciális megoldást jelent a májon lévő daganatok és áttétek kezelésére, amelyek műtéti és egyéb kezelési módszerekkel nem hozzáférhetőek. Eredménnyel alkalmazható a klasszikus sebészeti eljárásokkal nehezen elérhető hasnyálmirigy- és prosztatadaganatok kezelésében is.
A vg.online szerint az új daganatellenes terápiával először amerikai orvosok rukkoltak ki. Az irreverzibilis elektroporáció hatására mikroszkopikus lyukak keletkeznek a tumorban, de a környező ép szövetek nem károsodnak. Másodpercenként elektromos impulzusok millióval bombázzák a rákos sejteket, lyukakat ütve a sejthártyán, melyek ettől elpusztulnak. Főleg máj-, tüdő- és hasnyálmirigyráknál volt sikeres az új terápia. Az orvosok 30 emberen végeztek el a kísérletet.