2024. április 25., csütörtök

Százezer orosz költözött át Szerbiába

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kitörése után a Szerbiába menekülők közül legtöbb orosz nemzetiségű polgár azért érkezett Belgrádba. Ennek oka: nem szükséges vízum az országba való belépéshez, valamint a nyelvi, vallási hasonlóság, és a két nép szoros kapcsolatai – írja a 021.rs hírportál.
Radoš Đurović, a menedékkérők védelmét és segítését biztosító központ illetékese elmondta, hogy a háború kezdete óta mintegy 18 ezer ukrán és több mint 104 ezer orosz állampolgár érkezett Szerbiába.
A migráció hullámokban zajlik. Az első márciusban volt, közvetlenül a háború kitörése után. A második hullám júniusban, a harmadik pedig szeptemberben, miután az orosz elnök mozgósítást hirdetett, mondta Đurović.
A legnépszerűbb albérletek a főváros Vračar részében és az Óvárosban találhatók. Az ingatlanközvetítők azt állítják, hogy a bérleti díjak a duplájára emelkedtek. A harmadik hullámban fiatalok érkeztek, illetve kisgyermekes családok. Főleg kisebb, 40-70 négyzetméteres lakásokat keresnek a belvárosban.