2024. április 19., péntek

Reneszánszukat élik a régi mesterségek

Napjainkban ismét divatossá váltak a különféle kézműves technikákkal készült dísztárgyak, ajándékok, használati tárgyak, illatszerek. Különösen az ékszerek, ruhák, játékok, lakberendezési kellékek örvendenek nagy népszerűségnek. A hagyományos mesterséget űző kisiparosok a tömeggyártással szemben egyedi termékeket készítenek, s ők maguk végzik el a teljes gyártási folyamatot. Szinte minden rendezvényen találkozhatunk velük. Ezek a leggyakrabban családi vállalkozások fontosak nemcsak a hagyomány megőrzése, hanem az idegenforgalom fejlesztése terén is. A turisták örömmel vásárolnak egyedi termékeket. Az emberek ugyanis már megunták a tömegtermékeket, s valami egyedire vágynak.

A nagy gonddal készült kézműves termékek között szinte nincs két egyforma darab, ez teszi őket különlegessé. Jellemzőjük tehát az egyediség, a sajátos stílus, a sokoldalú formavilág. A polgárok szívesen vásárolják ezeket a termékeket, maguknak vagy ajándékba ismerőseiknek, például születésnapra, névnapra, évfordulóra vagy más különleges alkalomra. Mint legtöbben vallják, nem elsősorban az érték számít. Lényegesebb, hogy személyre szóló ajándék legyen, tehát ne tömegcikk. Bizonyára sokan vásároltak már például szépen díszített csészét, amelyben élvezet fogyasztani a kávét vagy a teát. A dísztárgyak is széppé varázsolják a szobát, konyhát, új színt kölcsönözve a lakásnak. Sokan szívesen vásárolnak ruhákból is kézműves portékát. Ők szintén olyan stílust keresnek, amely a tömegcikkek között nem található.

E kategóriába tartoznak a kézműves élelmiszerek is. A különleges ételek és italok kiemelten keresettek, beleértve a különféle édességeket, süteményeket, kávékat, teákat. Ezeket nem a boltban, hanem közvetlenül a termelőtől vásárolják meg az érdeklődők. Az ilyen termékek sajátossága, hogy maguk az emberek készítik, szívvel-lélekkel. Előfordulhat, hogy formájuk nem olyan tökéletes, mint a gyáripari terméké, de éppen ez adja a varázsukat. Mint sokan megjegyzik, a látvány, az íz és a hitelesség teszi őket igazán keresetté.

Népszerűségük egyik fő oka az egészségtudatos táplálkozásra való törekvés is. Manapság igyekszünk kerülni a mesterséges adalékokat, és ezért a kézzel készült élelmiszerekben bízunk. A házilag készült kozmetikumok is népszerűek, nagyrészt azért, mert mentesek a káros vegyületektől. Készítőik még személyes tanácsot, útmutatást is adnak például a gyógynövények kedvező hatásáról. Több régi mesterséget űző kisiparos elmondta már, hogy örömét leli alkotó tevékenységében, nem teher számára.

A gyerekek is szeretik a kézműves foglalkozásokat. Újabban egyre népszerűbbek a számukra szervezett kreatív műhelymunkák, nyári táborok. Oktatási szempontból fontosak a kézműves foglalkozások. Mint a szakértők rámutatnak, az egyik legfontosabb munkavállalói készség egyre inkább a kreativitás. Ezért is célszerű nagyobb gondot fordítani e képesség fejlesztésére, amelynek egyik eszköze lehet a kézműves tevékenység. Fejleszti ugyanis a testi intelligenciát, serkenti a fantáziát, magasabb szintre emeli a problémamegoldó képességet. A sikerélmények révén növelheti az önbizalmat, és ez a szakértők szerint segíti a tanuláshoz való pozitív hozzáállás kialakítását.

Ami e mesterségek művelőit illeti, ők maguk úgy tartják, hogy mint minden szakma, a kézművesség is örök életre szóló tanulást és fejlődést jelent. Minden alkotó a saját ízlésvilágát tárja elénk a munkái által, a legvonzóbb darabok pedig azok, amelyeket a mester szívvel-lélekkel készít. Van, aki hobbiként, a munkája mellett kitanul egy mesterséget, és a szabadidejében műveli. Egyre többen vannak persze olyan személyek is, akiknek ez a tevékenység az egyetlen bevételi forrás. Egyesek úgy jellemzik a kézművességet, hogy egyaránt életforma és hagyományőrzés.