2024. március 28., csütörtök

Mekkora terhet bír el egy házasság?

Pap Éva legújabb, Megbocsátás című könyvét mutatták be Óbecsén

Pap Éva az idén megjelent regénye egy nő és egy férfi szemszögéből mutat be egy valós eseményeken alapuló drámát. A szegedi szerző korábbi két történelmi romantikus könyve után egy napjainkban Újvidéken történő, érzékeny témát feldolgozó regénnyel jelentkezett. Az írónő vajdasági könyvbemutató körútja során szerdán késő délután az óbecsei Népkönyvtárban találkozott az olvasókkal.

– Harmadik könyvemnek az az érdekessége, hogy napjainkban és Újvidéken játszódik. Egy olyan történetet mond el, amikor a házastársak tizenévnyi házasság után mély válságba kerülnek, megcsalás, még gyerek is születik, és itt az a kérdés, meg tudnak-e bocsátani, illetve ki tudnak-e jönni együtt ebből a mély gödörből. Számos oka van annak, hogy Újvidéket választottam. Egyrészt az előző két regényem Szabadkán, Szarajevóban játszódott és úgy éreztem, hogy kellene valami új helyszín, de olyan, amihez van kötődésem. Újvidékhez több személyes kapcsolat is fűz, és kétszer öt napot töltöttem a városban a múlt év végén, hogy közelebbről tanulmányozzam az utcákat, az apró, rejtett zugokat, a színházat, a Duna-partot, a Halpiacot, a Limán negyedet, mert ezek mind-mind megjelennek a regényben – mondta Pap Éva szegedi író, aki hozzátette: a vajdasági helyszínek a következő néhány művében is megjelennek majd, hiszen úgy érzi, egyre több szállal kötődik ehhez a területhez.

Az est moderátora Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa volt.

– Nem volt kérdés, hogy meghívjuk hozzánk Pap Évát, hiszen első két kötetének bemutatója is itt volt nálunk tavaly májusban. Az írónő könyvei szinte soha nincsenek a könyvtárban, állandóan kikölcsönzik az olvasók. A harmadik regényből is kapott példányt az intézményünk, úgyhogy hamarosan ezt is megtalálják majd az érdeklődők a polcainkon – fogalmazott Fenyvesi Szilvia.

A rendezvény végén a gratulációk fogadása mellett az írónő dedikálta a műveit.