2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Célkeresztben a Fehérvár!

Nem ilyen idényről álmodoztak a székesfehérváriak az idény kezdete előtt. A bajnokság harmadát követően ugyanis mindössze a kilencedik helyen szerénykedik a csapat, s a 11 megszerzett pont is jóval kevesebb annál, mint amennyi egy ilyen erősségű kerettől elvárható lenne. Nyilvánvalóan a hétvégi, Vasastól elszenvedett vereség lehetett az utolsó csepp a pohárban, ami a vezetőséget cselekvésre ösztönözte. Hétfőn már változásokról számolt be a klub, Michael Boris eddigi vezetőedzőt a klub korábbi játékosa, Huszti Szabolcs váltotta. „Tapasztalatot szereztem már Debrecenben, elvégeztem közben a B és A licencet, úgyhogy nagy reményekkel érkezem. Szeretném megmutatni, hogy a csapatban is, és bennem is több van edzőként. Kevés időnk van, nem lehet mindent a játékosokra zúdítani. A legfontosabb, hogy a fejeket tisztává tegyük, húzzunk egy vonalat, elfelejtsék a rossz szériát, és remélem, új impulzust tudok adni a Vidinek” – nyilatkozta Huszti.

A tisztogatás itt nem állt meg: az edző mellett a kudarcok másik fő felelősének Salló István sportigazgatót nevezték meg, őt Juhász Roland váltotta ezen a poszton. „Kilenc év után a Vidi az a klub, amely a legközelebb áll a szívemhez. Itt fejeztem be a pályafutásomat, ami a mai napig örök emlék. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar visszatérek Fehérvárra, de az elmúlt időszakban kezdett bennem megfogalmazódni, hogy milyen szerepkörben szeretnék ténykedni. Az elmúlt három hónapban nagyon sokat tanultam, és egy nagyon szervezett klubot ismerhettem meg. Nagy feladatra vállalkoztam a Vidinél, de játékosként is nagyon szerettem a kihívásokat. És egy sportigazgató számára kellő kihívást jelent a csapatot újra egyenesbe állítani” – mondta Juhász a kinevezését követően.

Husztinak nem lesz sok ideje a csodatevésre, ugyanis csapatára már tegnap lapzárta után komoly megmérettetés várt a magyar kupában. A legjobb tizenhat közé kerülésért vívott meccsen a Fehérvár a Puskás Akadémiát fogadta, szombaton pedig a Paks látogat majd a Vidihez.

A magyar kupa kapcsán megjegyzendő, hogy az eddig véget ért két mérkőzés megmutatta, hogy a sorozat ezen szakaszában már az élvonalbeli klubok számára is igencsak rezeghet a léc. A Vasas csak nagy nehezen, a hajrában szerzett góllal tudta legyőzni a Nyíregyházát. Ennél is nagyobb meglepetést okozott a Győr, amely az élvonalban remekelő Kecskemétet búcsúztatta a további küzdelmektől.

Nemcsak a Videoton van gondban a nagy múltú csapatok közül, hanem a Honvéd is. A kispestieket mindössze egy pont választja el a kiesőhelyektől, így nem is csoda, hogy felmerültek olyan hangok, miszerint Thomas Courts vezetőedző munkáját hamarosan megköszönik. A nyáron érkezett szakember amúgy sem acélos teljesítményét csak tovább rontotta a hétvégén a Puskás Akadémiától elszenvedett vereség. A hírek szerint helyére a horvát Dejan Klafurič érkezhet. A bizonytalanság sohasem tesz jót egy csapatnak, akkor meg különösen nem, ha olyan nehéz vendégszereplés vár rá, mint a szombati zalaegerszegi fellépés…

A Ferencváros bukdácsolásáról az újonc és kiesőjelölt csapatokkal szemben már sok szó esett. A Mezőkövesd elleni vereség így úgymond eleve kódolva volt az összecsapásban, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kövesdiek igazi mumusai a zöld-fehéreknek: 2019 óta minden naptári évben legalább egy bajnoki mérkőzésen pontot vesznek el a bajnokcsapattól, és ez idén sem történt másként. A vereség következtében a bajnokság kissé érdekesebb lett, nagyobb hangsúly helyeződik a szombat esti Puskás Akadémia–Ferencváros találkozóra, mert győzelme esetén a felcsúti csapat a táblázat élére állhat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy teljesen reális képet majd csak jövő év februárjában tudunk kapni, amikor a címvédő pótolja elmaradt találkozóit.

A hétvége programja, péntek: Vasas–Kecskemét (20 óra). Szombat: Zalaegerszeg–Honvéd (13.30), Fehérvár–Paks (16.30), Puskás Akadémia–Ferencváros (18.30). Hétfő: Mezőkövesd–Újpest (18), Debrecen–Kisvárda (20.15).