2024. április 20., szombat
KALANDTÚRA

Szlovéniai képeslap

Szlovénia kicsi, de nagyon szép ország. Folyók, hegyek, erdők, tenger, barlangok, várkastélyok, érdekes múzeumok és történelmi nevezetességek várják a látogatókat.

Ezúttal néhány nem „igazi” turista helyet kerestem fel, inkább rejtett gyöngyszemeket.

Hrastovlje

A Kopertől kb. 17 km-re fekvő falucska ékessége a XIII. századbeli Szentháromság-templom. Kis emelkedőn jutunk fel a templomhoz, melyet jó állapotban lévő vastag kőfal övez, a valamikori török támadásoktól védve a templomot. A templom belseje pompás színekben tündöklő freskókkal van tele, ezek egy isztriai festő, Janez iz Kastava művei 1490-ből.

A freskók bibliai jeleneteket ábrázolnak – az egyik legérdekesebb egy egész falat beborító Haláltánc nevezetű freskó – csecsemőkortól kezdve vezet bennünket a halál, a végcél felé: akár szegény, akár gyarló ember vagy uralkodó, papi személyről van szó, az útról nem lehet letérni. De nagyon szép világi témájú képek is láthatók, aratásról, szüretről, évszakokról.

Novo Mesto

IV. Rudolf Habsburg-herceg idejében Rudolfswerth néven fontos kereskedelmi osztrák város volt. A Krka folyó mellett fekszik, 24.000 lakosa van, Dolenjska régió fővárosa. Több szép látnivalót kínál a város. Itt van például Breg, a meredek folyópart mentén kialakult városrész, régi házakkal, valamikor itt kereskedők laktak, akik a gimnazistáknak adtak ki szobákat – rajtuk maradt a „diákanyák” elnevezés.

Az öreg híd, Kandijski most, egy nagyon látványos vashíd a Krka folyó felett, 1898-ban adták át, 75 m fesztávolságú, védetté nyilvánították.

Érdemes végigsétálni a város főutcáján, ahol mutatós, árkádos házak állnak, valamint a szép városháza. 1746-ban Mária Terézia középiskolákat alapított a városban.

A XV. században épült katedrális egy magaslaton fekszik, az oltárkép Szent Miklóst ábrázolja, és az olasz festő, Tintoretto műve.

Az alsó krajnai, Dolenjski múzeum modern épülete ritkaságokat őriz – régészeti, néprajzi leleteket a környező halomsírokból, vastárgyakat, bronz tárgyakat, szép ékszereket (borostyánból is).

Pár kilométerre Novo Mestótól egy csodálatos vízi vár áll. Az Otočec elnevezésű, XIII. században épült mesevárat később barokk stílusban kibővítették, ma luxushotelként üzemel, antik bútorokkal és kiváló étteremmel, politikai találkozók színhelye. A Krka folyó veszi körül, és gyönyörű parkok, sétautak, golfpálya.

Štanjel

A Karsztvidék – Kras – bájos városa, messziről látható kiemelkedő templomtornya. A vastag várfalakkal körülvett város egy domboldalon fekszik, igazi toscanai, középkori városra emlékeztet. Valamikor fontos római erődítmény állt itt, majd a XVII. században új várkastély épült. Két várkapun léphetünk be az óváros girbegörbe, köves utcáira. Sárgásszürke terméskőből épült házak mellett elhaladva (több háznál Terran bort vagy gyümölcsöt árulnak) egy széles, rossz állapotban lévő lépcsősorhoz érünk, mely a késő gótikus Szent Dénes-templomhoz vezet fel. A várkastély udvara Štanjel szíve, különböző rendezvények színhelye. A várkastély első emeletén egy szlovén festő, Lojze Spacal kiállítása tekinthető meg, a földszinten egy szép koncertteremben főleg zenedések lépnek fel. Itt található a turistairoda is, mellette egy színvonalas étterem, kávézó. A várfalakról csodás kilátás nyílik a vidékre. Štanjel nem kimondottan turista hely, ide inkább a hazaiak járnak, de azért lehet találkozni kerékpározó külföldiekkel. Jó itt sétálgatni, üldögélni, nyugalomban.

A várfalon kívül egy egész különleges park terül el, a Ferrari kert. 1920-ban tervezte Max Fabiani szlovén építész, egy trieszti orvos, Enrico Ferrari számára, akinek itt állt a villája. Fabiani Bécsben tanult Otto Wagnernél. Egy csodálatos, lépcsőzetes parkot alakított ki, kis hidakkal, tavacskákkal, pergolával, virágokkal és egy önálló vízrendszerrel. Egészen különleges!