2024. április 24., szerda
OLVASNIVALÓ

A filmes ínyencfalatok hava

Októberi filmbemutatók

Októberben sem fognak unatkozni a filmkedvelők.

Október 6-án kezdik el vetíteni a mozik a Beugró a paradicsomba (Ticket to Paradise) romantikus vígjátékot, amiben George Clooney és Julia Roberts által alakított elvált párnak szövetkeznie kell ahhoz, hogy közösen megakadályozzák, hogy a fülig szerelmes lányuk elkövesse ugyanazt a hibát, amit ők is annak idején.

Ugyanezen a napon kerül a mozikba Jan P. Matuszynski Nem hagytak nyomokat (Żeby nie było śladów) filmdrámája is, amely olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyta a lakosság jogait. Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

Ezúttal sem maradunk magyar film nélkül. Szekeres Csaba Hűség című dokumentumfilmje egy idős házaspárról szól, akik 45 éve házasok, és gyönyörű környezetben laknak. Életük azonban gyökeresen megváltozik amikor kiderül, hogy Annának, a feleségnek, Alzheimer-kórja van. A Hűség egyszerre könyörtelen és tapintatos film. Könyörtelen, mert Anna és Antal kapcsolatának sérülékenysége, emberi oldala bontakozik ki a szemünk előtt, és tapintatos, mert az elmúlás mélyen gyökerező fájdalmát nem akarja mindenáron a felszínre hozni. A néző nem csupán szemlélője az eseményeknek. Elérkezik a pillanat, amikor fel kell tennie a kérdést magának: én mit tennék meg azért az emberért, akit szeretek? És mit várnék el attól, aki egy kiszolgáltatott helyzetben viszont szeret?

Úgyszintén október 6-án rajtol el Bernáth Szilárd Larry című filmje Thuróczy Szabolcs és Vilmányi Benett főszereplésével. Larry Magyarország legszegényebb, de egyben talán legszebb régiójában, Borsod-Vármegyében élő és juhászkodó fiatalember, aki furulyája fújása helyett a véleményét a körülötte lévő és életét elborító nihilről reppelve mondja el.

Október 10-én, 45 év után véget ér a filmtörténet legikonikusabb és legkedveltebb horrorsorozata, a Boszorkányok éjszakája-mozifilm széria-(Halloween). A Halloween véget ér (Halloween Ends) című befejező részben négy évvel a tavalyi Gyilkos Halloween eseményei után Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) az unokájával, Allysonnal él, és az emlékiratainak befejezésén dolgozik. Michael Myerst azóta senki sem látta. Laurie, miután évtizedekig hagyta, hogy Michael szelleme irányítsa a valóságát, úgy dönt, hogy felszabadítja magát a félelem és a harag szorításából, és örülni fog az életnek. Ám amikor egy fiatalembert egy kisfiú meggyilkolásával vádolnak meg, a gyilkosság az erőszak és a terror özönét zúdítja a kisvárosra, Laurie pedig arra kényszerül, hogy egyszer s mindenkorra szembenézzen a kontrollálhatatlan gonosszal.

Október 13-án nézhetjük meg Ali Abbasi Szent pók (عنكبوتمقدس) című bűnügyi thrillerét. A megtörtént eseményeken alapuló film a sorozatgyilkos Saeed Hanaeiről szól, aki 2000-2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire a hatóságoknak sikerült letartóztatniuk. A sorozatgyilkos a letartóztatásakor isteni küldetésre hivatkozva védekezett a bíróságon, megosztva az iszlám állam vallásos társadalmát.

Október 20-án érkezik a mozikba Marie Kreutzer Fűző (Corsage) című életrajzi, illetve történelmi drámája. A film főhőse, Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, akit egykor Európa-szerte bálványoztak. Sisi azonban 1877-ben betölti a negyvenedik évét, és már hivatalosan is öregasszonynak számít. Bár annak idején kulcsszerepet játszott az Ausztria és Magyarország közti kiegyezésben, szerepe mára pusztán jelképessé vált. Egyre kétségbeesettebben küzd, hogy megőrizze a róla alkotott képet és fiatalos külsejét. A bécsi udvar fullasztóvá válik számára, ezért fiatalkorának izgalmait keresve Angliába és Magyarországra utazik, ahol meglátogatja egykori szerelmeit és politikai szövetségeseit.

Ugyanezen a napon kezdik el vetíteni a magyarországi mozik Jankovics Marcell Toldi című, egész estés animációját, valamint Fehér Zoltán Vad Víz: Múlt és jelen című természetfilmjét is. A történelem során Magyarország vízrajza szinte a felismerhetetlenségig megváltozott. A mocsarak helyén víztározók és halastavak, a legnagyobb ártér helyén pedig maga a szikes alföldi puszta terül el. Mára a tavak 75%-a mesterséges, az árterek 90%-a a múlté. Az élővilágnak azonban alkalmazkodnia kellett ehhez a változó világhoz, különben a kihalással néztek szembe. Meglepő módon a mesterséges vizek nyújtják az utolsó menedéket néhány ritka vízi életközösségnek; az egykori árterek pedig télvíz idején vonuló madarak százezreinek biztosítanak időszakos szállást. De ezt a világot már nem a természet, hanem az ember irányítja...