2024. április 16., kedd
KALANDTÚRA

A drezdai Frauenkirche

A drezdai Frauenkirche

A csodával határos módon Drezdát szinte a háború végéig elkerülték a szövetségesek vadászbombázói. 1945 telén viszont Churchill személyes parancsára három hullámban 2500 bombázó emelkedett a magasba, hogy megszabadulva 3750 tonna foszforbombától a földdel tegye egyenlővé a hetedik legnagyobb német várost, az Elba menti Firenzét. Tízezrekben mérték az áldozatok számát. Az egykor kereskedelemtől és művészetektől virágzó város pedig megszűnt létezni. A britek és a németek abban mindig egyetértettek, hogy a háború utolsó napjaiban értelmetlen volt elpusztítani Drezdát.

A barokk város szívében álló Frauenkirche sem kerülhette el sorsát. A légitámadások után még két napig állt, majd hatalmas robajjal beomlott, hogy később egy új eszme szimbólumává legyen. A kőrakás még 45 éven át ottmaradt mementónak az addigra teljesen újjáépített városban. A Miasszonyunk templomát 1726-ban kezdték építeni, és alig két évtizeddel később a legszebb német evangélikus templom lett. A protestantizmus terjedésével kezdetben katolikus templomokat alakítottak át, a Miasszonyunk viszont már eredetileg az evangélikus szertartásokkal összhangban épült. Kupolája is monumentális volt: 96 méteres magasságával és 12000 tonnás súlyával a „kőharang" az idők folyamán több száz ágyútöltetnek is ellenállt. Korának legszebb orgonáját Johann Sebastian Bach szólaltatta meg először.

Németország újraegyesítéséig az épület romjai a háború szörnyűségeinek és a városban elesetteknek emlékműve volt. 1990-ben, a bombázások 45. évfordulóján helyiek egy csoportja kezdeményezte a dóm újjáépítését. A következő két évtizedben 125 millió eurós ráfordítással új templom épült a régi romjain és a régi romjaiból.

A megőrzött eredeti, 300 évvel ezelőtti tervek szerint zajlott újra az építkezés. Minden kődarabnak volt sorszáma, így amelyik épségben átvészelte a bombázást és az azt követő napokig izzó tüzet, mindaz a saját, azaz eredeti helyére került vissza. A dóm falán ma is látszanak a fekete kőkockák, azok az eredetiek az 1700-as évek elejéről. Az új kockák fehérek. Az orgona nem eredeti, mivel olyat építettek, amely eleget tud tenni a modern kor zenei kihívásainak. A nyolc harangot is újraöntötték, valamint a templom tornyán magasodó kereszt is új.

E kereszt elkészítését a britek finanszírozták a megbékélés jeleként. Egy angol ötvös munkája, akinek nagyapja részt vett a város lebombázásában.

Az 1700 ülőhelyes, kör alakú katedrálist 2005-ben, a város 800. születésnapján szentelték újra. A Frauenkirche a feketére égett eredeti és fehér új elemeivel a város és a német nemzet megújulásának a jelképe. A templom, melynek 90%-a teljesen megsemmisült, ma újra eredeti pompájában tündököl, magán hordozva egy szomorú időszak nyomait, irányt mutatva a mának, hogy lehet és kell a fekete régiből hófehér újat alkotni.