2023. január 31., kedd

Pentagon: Fontos a kommunikációs csatornák fenntartása Moszkvával

Fontos a kommunikációs csatornák fenntartása Moszkvával, tekintettel az ukrajnai háborúra – jelentette ki pénteken a Pentagon tájékoztatása szerint Llyod Austin amerikai védelmi miniszter orosz kollégájával, Szergej Sojguval folytatott telefonbeszélgetésén.

Az amerikai fél további részleteket nem közölt a megbeszélésről, de az orosz védelmi minisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy a két miniszter „több aktuális nemzetközi biztonsági kérdésről, közöttük az ukrajnai helyzetről" tárgyalt.

Llyod Austin telefonon megbeszélést folytatott Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is, megerősítve az Egyesült Államok „megingathatatlan elkötelezettségét, hogy támogatja Ukrajnának az orosz agresszióval szemben védekezőképességeit".

Az amerikai miniszter a nemzetközi közösség támogatásáról is biztosította Ukrajnát, beleértve a „jövőbeli védelmi képességeinek támogatását".

Sojgu és Austin legutóbb május 13-án tárgyalt egymással, néhány nappal az orosz és amerikai vezérkari főnök, Valerij Geraszimov és Mark Milley május 19-i telefonbeszélgetése előtt.

Az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással és a kémkedéssel kapcsolatos vádak, valamint a diplomaták kölcsönös kiutasítása miatt amúgy is feszült amerikai-orosz viszony tovább romlott Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Sojgu és Austin közötti telefonbeszélgetés után Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervez megbeszélést folytatni Joe Biden amerikai elnökkel. Mint mondta, a tárgyalás nem szerepel a napirenden.