2024. április 25., csütörtök

Mit tehet környezetünkért a büntetőjog?

Az utóbbi években nyolcezer bírósági ítélet született ökológiai károk okozása miatt

Mindenképpen jó hírnek számít, hogy az elmúlt időszakban több szó esik a környezetvédelemről, környezettudatosságról, hiszen az, ahogyan mi magunk a környezetünkkel bánunk, meghatározza a jövő nemzedékek életminőségét is – nyilatkozta napilapunknak egy, a témával foglalkozó pénteki újvidéki konferencia megnyitása előtt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. Kérdésünkre válaszolva, a napokban tapasztalt polgári megmozdulásokra, s azok elfajulására utalva azonban azt is hozzátette, olykor nehéz elválasztani a politikai indíttatást és a valódi aktivizmust. Megállapításunkkal, miszerint fokozódott az ökológia szerepe és növekedett azoknak a csoportosulásoknak a száma, amelyek ezeket a kérdéseket előtérbe helyezik, egyetértett a házelnök.

– A környezettudatosság növekedésével kapcsolatos megállapítás valóban helytálló, igazán gyakoriak az ezzel kapcsolatos megmozdulások is. A napokban Újvidéken is van ilyen megmozdulás. Gyakran számítanak ezek a küzdelmek megalapozottnak, de gyakran a politikai harcnak a részét képezik. Szerintem mindenféleképp fontos, hogy erről a kérdésről folyamatosan beszéljünk, s építsük a környezettudatosságot – fejtette ki Pásztor István.

Mint azt lapunknak elmondta, a környezettudatosság voltaképpen nevelés kérdése, ezért annyira lényeges az, hogy különféle rendezvények, vásárok, kiállítások létezzenek, eleve úgy neveljük a gyerekeinket, hogy maguk is fontosnak tartsák a környezetvédelmet. Ők lesznek azok, a következő generáció tagjai, akik már jelentős előrelépést könyvelhetnek majd el ezen a téren, állapította meg a parlament elnöke.

A tartományi képviselőház üléstermében tartott konferencia a környezet elleni kihágások büntetőjogi kezelésének eszközeivel, lehetőségeivel foglalkozott, jogászokat, bírókat, ügyészeket, ügyvédeket, de a rendőrség képviselőit is, valamint a témában jártas szakértőket hívtak meg, akik előadásaikban a törvényes rendelkezésekre, az elméleti háttérre és gyakorlati tapasztalatokra tértek ki.

CSAKNEM HARMINCEZER ELJÁRÁS

A tanácskozást Pásztor István nyitotta meg, aki összefoglalójában a média képviselőinek elmondta, a környezetvédelemnek egy olyan aspektusa lesz a téma, amiről ritkábban esik szó, a környezet büntetőjogi védelméről. Mint mondta, néhány hónappal korábban az újvidéki Felső Bíróság elnökével abban állapodott meg, hogy minden évben kísérletet tesznek e témával foglalkozó konferenciákat szervezni, a pénteki az első ilyen jellegű tanácskozás volt.

– Az elmúlt években mintegy 29 ezer esetben indítottak eljárást olyan személyek ellen, akik bűncselekményeket hajtottak végre a környezet ellen, nyolcezer ítéletet mondtak ki, a pénzbírságok voltak a leggyakoribbak, de börtönbüntetésekkel is végződtek ügyek. Alkalmat kell adni a szakmának, hogy megvitassa a legégetőbb kérdéseket ebben a témakörben. Az is lényeges, hogy nemzetközi kontextusba helyezzük a kérdést, s megállapítsuk, hol járunk európai vagy világviszonylatban, nemcsak a szabályozás, hanem az alkalmazás vonatkozásában is – fogalmazott a parlament elnöke.

Minden rendőrségi központ rendelkezik ma már olyan egységekkel, amelyek a környezetvédelem elleni bűncselekmények felgöngyölítésével foglalkoznak, mutatott rá, ezért fontos, hogy a belügy képviselői is jelen vannak, szögezte le Pásztor István.

AZ ÖSSZEHANGOLÁS IDŐSZAKA

Miroslav Alimpić, az újvidéki Felső Bíróság elnöke és a Fellebbviteli Bíróság bírója arról szólt, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások környezetvédelemmel foglalkozó fejezetének megnyitásával Szerbiában is fokozottan előtérbe került az ökológia, az ország számára lényeges az a folyamat, amely jelenleg is tart, az előírásoknak az összehangolása. Prof. dr. Stanko Bejatović, a konferencia elnöklője, a Büntetőjogi Elmélet és Gyakorlat Egyesületének elnöke hangsúlyozta, egy nemzetközi konferenciának adott otthont a parlament, hiszen a régió minden országából, az egykori Jugoszlávia utódállamai mellett Magyarországról és Romániából is érkeztek résztvevők.