2024. március 29., péntek

A válság az intézmények terveit is meghatározza

Utolsó előtti ülését tartotta meg az MNT

Alapításában, illetve társalapításában működő intézmények jövő évi munka- és pénzügyi terveit fogadta el pénteki 34. rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. A napirendi pontok megvitatása előtt mgr.HajnalJenő elnök a november 13-án esedékes közvetlen nemzeti tanácsi választás, valamint a hónap végéig folyamatban lévő népszámlálás fontosságára emlékeztetett.

– A népszámlálás és a nemzeti tanácsi választás egyaránt döntő hatású lesz a vajdasági magyar közösség sorsát tekintve, hiszen az egyik logikusan vonja maga után a másikat. A népszámlálás tétje nagy, nem mutathatjuk magunkat kisebbnek, mint amekkorák valójában vagyunk. A legutóbbi népszámláláson a magyar nemzeti közösség Szerbia legnagyobb nemzeti kisebbsége volt. Ne feledkezzünk meg arról, hogy habár egymással párhuzamosan zajlik a népszámlálás és a nemzeti tanácsi választás kampánya, két különálló folyamatról van szó. Az MNT következő összetételének a megválasztásában csak azok vehetnek részt, akik előzetesen feliratkoztak a magyar választói névjegyzékbe, függetlenül attól, hogy a népszámlálás során mit jelöltek meg nemzetiségükként. Arra buzdítanék mindenkit, aki még nem tette meg, vagy a legutóbbi nemzeti tanácsi választás óta szerzett választójogot nagykorúsága révén, hogy iratkozzon fel a külön magyar választói névjegyzékbe. Ezt még a jövő hét folyamán lehet megtenni a lakóhely szerinti helyi önkormányzat illetékes hivatalában. Ha valakinek változás következett be személyes adataiban, érdemes ellenőriznie bejegyzési adatainak a pontosságát – fogalmazott Hajnal Jenő.

Az ülés napirendjén szerepelt a Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2023. évi munka- és pénzügyi terve, ezzel kapcsolatban ÖkrészRozália igazgató kifejtette, hogy a terveket az összetett globális események tükrében kellett kidolgozni. Mint megjegyezte, Európa már nagyon régen élt át ennyire súlyos válságot, hiszen az orosz–ukrán háború nemcsak a biztonságot rengette meg, hanem a gazdaságot is.

– A Magyar Szó szerkesztősége kiemelt figyelemmel követi az újonnan előállt folyamatokat. A tényekről kívánunk beszámolni, nem tévesztve szem elől a tárgyilagosságot, a témák több oldalról való megvilágítását. Értékelésünk szerint túlzások nélkül kell bemutatnunk azokat a történéseket és embereket, amelyek/akik, arra mutatnak rá, hogy a világtendenciák ellenére is összetarthatóak a közösségek és ilyen módon képesek sikereket felmutatni. Közszolgálati szerepével összhangban a Magyar Szó feladata továbbra is az, hogy közösségünket tájékoztassa a számára jelentős eseményekről. Mind fontosabb követelmény, hogy jól összehangoljuk a nyomtatott újság kiadását és weboldalunk munkáját. Továbbra is valljuk, hogy a közszolgálati, nyomtatott újság a leghitelesebb, hiszen a napi tájékoztatás mellett hosszú távra dokumentál, ugyanakkor lépést kell tartanunk az olvasói szokások megváltozásával. Rovataink és mellékleteink, valamint gyermek- és ifjúsági kiadványaink terveiből a megmaradás, a fejlődés és az újítás igénye tükröződik. Nyomdánk szempontjából az energiahordozók biztosítása mellett a várható legkomolyabb kihívás az újságpapír beszerzése lesz, hiszen Európában papírhiány, illetve drágulás jellemző – taglalta Ökrész Rozália.

A pénzügyi tervet illetően, a Magyar Szó a 2023-as évre 513,57 millió dinár bevételt, valamint 513,15 millió dinár kiadást tervezett.

A Pannon RTV az elmúlt években összetett projektek megvalósítására képes intézménnyé nőtte ki magát, ám a következő év vonatkozásában számos kérdés merül fel, emelte ki Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány ügyvezető igazgatója a munka- és pénzügyi tervet indokolva. Szavai szerint a gazdasági válság, az infláció és az egyéb nehézségek kérdésessé tehetik a zavartalan működést.

– Eddig mindig a fejlődésről beszéltünk, 2023. az első olyan év, amelynek vonatkozásában nem erről, hanem az elértek megőrzéséről beszélünk. Az, hogy a terveket sikerül-e megvalósítani, nem elsősorban tőlünk függ. A Pannon vezetősége készen áll arra, hogy a lehetőségek függvényében alakítsa terveit és a napi gyártási folyamatot. Visszafogott, illetve az eddigi működési ütem részleges fenntarthatóságával számító a beterjesztett terv. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a Pannon jövőre is zavartalanul és sikeresen tud működni. Lehet, hogy a helyzet időnként áldozatokat és nem fejlődésorientált intézkedéseket követel majd tőlünk, de alapvető célunk, hogy a Pannon RTV egy év múlva is a vajdasági magyar közösség legfontosabb médiaintézménye legyen – fogalmazott Bodzsoni István, aki felszólalását azzal fejezte, hogy köszönetet mondott az MNT jelenlegi összetételének a támogatásért, valamint a megértéséért, az ellenzéki képviselőknek pedig az építő jellegű kritikákért. Végül abbéli reményének adott hangot, hogy az MNT leköszönő tagjai megtalálják helyüket a magyar közösség szolgálatában.

Bús Csaba és Penovác Náray Éva, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, illetve a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatói, miután megindokolták intézményeik jövő évi munka- és pénzügyi terveit, szintén köszönetet mondtak az MNT a mandátuma végéhez közeledő összetételének, valamint Hajnal Jenőnek. Szavaik szerint az elnök odafigyelésről tett tanúbizonyságot és mindig szívügyének tekintette a vajdasági magyar könyvtárakat. Az elmúlt időszakban könyvtárakat újítottak fel és újakat alakítottak ki, de a könyvállomány is gazdagodott, hangzott el.

A Szekeres László Alapítvány, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház jövő évi munka- és pénzügyi terveit ugyancsak elfogadta a tanács, csakúgy, mint számos, az oktatás területéhez kapcsolódó beterjesztést.

Az MNT idei évi költségvetését is módosították, JeraszAnikó, a Végrehajtó Bizottság elnökének szavai szerint a bevételek 1,461 milliárd dinárról 1,483 milliárd dinárra módosulnak. Az MNT jelenlegi összetételének várhatóan utolsó rendes ülését a tervek szerint november első felében tartják meg.