2024. április 24., szerda

Vučić: A nagyhatalmak nem változtatnak Koszovóval kapcsolatos hozzáállásukon

Aleksandar Vučić szerb államfő ma Leskovacon rámutatott, hogy a nagyhatalmak nem változtatnak álláspontjukon Koszovóval kapcsolatos politikájukban. Hozzátette, hogy ne panaszkodjunk amiatt, hogy nem tudunk változtatni a dolgokon, mert nem tudunk és nem is fogunk tudni. Újságírói kérdésére, hogy miben állapodott meg az ötök kormányának nagyköveteivel, Vučić azt válaszolta, a megállapodást nem teheti közzé, de minden bizonnyal Koszovóra, valamint a tárgyalásaikra vonatkozik.

Vučić ma délután azt is elmondta, hogy a szerb rendszámok újranyilvántartási problémájának megoldásában egy milliméternyi előrelépés sincs. Arról is beszélt, hogy csak a balkáni vagy török gázvezeték szabotázsától tart, amelyen keresztül az orosz gáz országunkba érkezik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valamilyen okból nem juthatnánk ehhez az energiaforráshoz, az nagy problémát jelentene, mert csak Belgrád télen napi 3-3,2 millió köbméter gázt fogyaszt, míg a teljes behozatal hat-hét millió köbméter között mozog.

Az elnök arról is szót ejtett ma Leskovacon, hogy a mai napon további 6,8 millió eurós támogatást határoztak meg a cukorrépa-termelés növelésére. Hangsúlyozta: jelenleg csak Szerbiának van elegendő cukra a régióban, a cukortartalékok pedig 12 millió kilogrammot tesznek ki.