2024. április 26., péntek

Szemétből érték

Zombor város mintaértékű innovációs hulladékkezelési projektet indít

A hulladékkezelés korunk egyik legégetőbb komplex problémája, amely innovatív megközelítést és sürgős megoldást igényel, hiszen a fenntartható fejlődést és körforgásos gazdaság modelljét alapvetően meghatározza. Az Európai Bizottság adatai szerint ma az Unió területén élők átlag 500 kg szemetet termelnek évente. Az összesen körülbelül 225,7 millió tonna szemétnek csupán 48 százalékát sikerül újrahasznosítani. A háztartási hulladék kezelésében nincs egységes gyakorlat az Európai Unióban: az uniós átlag alapján a háztartási hulladék 24 százaléka kerül hulladéklerakókba, de van olyan tagállam, ahol ez az arány a 70 százalékot is meghaladja. Ennek kezelésében vannak fejlettebb és már idejétmúlt technológiák – utóbbiak a balkáni régióban túlnyomó többségben vannak.

Zomborban megvalósulni látszik egy olyan hulladékhasznosító üzem, amely nemcsak a körforgásos gazdaság alapját teremti meg az innovatív hulladékhasznosítással, hanem azt egy új szintre emeli: energiahordozót állítanának elő a szemétből, ez jelen pillanatban az energiaválság időszakában jelentős gazdasági értékkel bír.

Ennek lényege az, hogy szemben az EU-ban bevett hulladékkezelési gyakorlattal, amely alapján a hulladékot elégetik (évi 61 millió tonna, a hulladék 27 százaléka), a Horge Technologies a hulladékból energiahordozót állít elő: a normál égetés során energia keletkezik (például hőenergia), ám az energiahordozó azért más és értékesebb, mert az szállítható, tehát földrajzilag nem helyhez kötött (el lehet juttatni más városba), ahol elektromos- és/vagy hőenergiaként hasznosítható, mindezek mellett átalakítható más anyagformákká (például hidrogén, ezáltal üzemanyag is lehet), továbbá más hasznos vegyi anyagok alapanyaga is lehet.

A szerbiai hulladékhelyzet állapotának felmérését, értékelését és elemzését tartalmazó, különös tekintettel Zomborra koncentráló prezentáció bemutatása október 18-án volt a zombori Megyeházán, a helyi szakmai illetékesek, tisztségviselők és a Horge Technologies képviselői jelenlétében. A technológiát Henger Károly, a Horge Technologies alapító-vezetője ismertette.

– A technológiánk túl azon, hogy minden, a lakosság által termelt hulladékot képes feldolgozni, nem bocsát ki káros anyagokat. Nem jut szabadba mérgező dioxin, mint például az égetőüzemek esetében, emellett talán a legnagyobb versenyelőnyünk az, hogy képesek vagyunk a hulladékból igazi értéket, azaz energiahordozót előállítani, amiből akkor és ott lesz energia, amikor és ahol arra szükség van – hallottuk az igazgatótól.