2024. március 28., csütörtök

A mi világunk, Bácska

A MÉF Papp Dániel irodalmi és képzőművészeti pályázata

A Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) tizenharmadik alkalommal hirdette meg irodalmi, valamint negyedik alkalommal képzőművészeti pályázatát a vajdasági, magyar tannyelven tanuló ifjúság számára, Papp Dániel író emléke előtt tisztelegve. Az alsós gyerekekhez a képzőművészeti pályázat szól, a felsősöktől és a középiskolák diákjaitól pedig esszé, novella és fogalmazás jellegű írásokat várnak az előre meghatározott címek mentén.

Az általános iskolák 5–6. osztályos tanulói a következő címek egyikére írhatnak fogalmazást: 1. Őszi séta, 2. Megjöttek a vásárosok, 3. Az ősök emlékezete. Az általános iskolák 7. és 8. osztályos tanulói számára meghatározott témák: 1. Szülőhelyem értéktára, 2. Nagyszüleim mesélték…, 3. Múltunk, jelenünk. A középiskolásoktól esszét várnak, amelyet a következő címekre fogalmazhatnak meg: 1. A bácskai táj mámorító illata, 2. A mi világunk (Bácska), 3. A bor megmelegíti a lelket. A középiskolások küldhetnek novellát is szabadon választott témában, de annak kötődnie kell a helyi színekhez.

A pályázók a munkákat Times New Roman betűtípusú, 12-es betűméretű, 1,5-es sortávolságú formában nyújtatják be. A fájlnév magában kell hogy foglalja a pályázó vezetéknevét, alsó kötőjel után a keresztnevét, szintén alsó kötőjel után a keresztnevet, valamint ismételt alsó kötőjel után a helyiséget; és az írást docx formában kell elmenteni (pl.: Kovacs_Mihaly_Moravica.docx). Ezenkívül fel kell tüntetni az iskola nevét, címét, a beküldő tanár e-mail-címét, valamint a munkát készítő tanuló nevét. Egy diák csak egy munkával nevezhet, a tanárokat pedig felkérik a szervezők, hogy egy e-mailben maximum 6 pályamunkát csatoljanak. A kész műveket e hónap utolsó napjáig várják az ertforum1@yahoo.com e-mail-címre, Papp Dániel tárgymeghatározással.

A képzőművészeti pályázatot a 3. és 4. osztályos diákok részére írták ki, és a gyerekeket arra kérik, hogy technikai megkötés nélkül 5-ös blokklapon dolgozzanak. Három cím mentén várják a munkákat: 1. Márton-nap a lakóhelyemen, 2. Bácskai őszi táj, 3. Szüret. Egy diák csak egy alkotással pályázhat, és nem lehet csoportos munkákkal versenyezni. A szervezők tanárokhoz intézett további kérése, hogy a rajzlap hátoldalára írják rá a következőket: a tanuló nevét, az osztályát, az iskolája megnevezését, a felkészítő tanár nevét, a tanár e-mail-címét, amelyre értesítést küldhetnek az eredményről. A rajzokat szintén e hónap utolsó napjáig várják a Moravicai Értelmiségi Fórum, 24 340 Stara Moravica/Bácskossuthfalva, Szent István 20. postacímre.

A munkákat szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak jutalomban részesülnek, a késve beérkezett pályamunkákat a szervezők nem veszik figyelembe. Az ajándékokat a Papp Dániel emlékére megszervezett, koszorúzással egybekötött ünnepségen, irodalmi tanácskozáson adják át, amelyre valamennyi felkészítő tanár és díjazott meghívást kap.

A rendezvény megvalósulását és a résztvevők ajándékainak beszerzését a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Topolya község önkormányzata és a bácskossuthfalvi helyi közösség.