2024. április 19., péntek

Viszonylag kevés az új koronavírusos eset

Szombaton ingyenes mammográfia és ultrahangos mellvizsgálat Topolyán

Dr. Illés Csillának, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónőjének elmondása szerint októberben eddig 176 személy jelentkezett a Covid-rendelőben tünetekkel, és közülük 50 esetben mutatta ki a gyorsteszt a fertőzés tényét. Három esetben a PCR-teszt lett pozitív, és egy személyt kellett kórházi kezelésre beutalni. A gyermekosztályon 32 tesztet végeztek, de egy esetben sem igazolódott be a fertőzés ténye. A nőgyógyászati részlegen 11 terhes nő közül egy esetben mutatott ki a teszt pozitív eredményt.

Továbbra is felvehető a védőoltás Topolyán, eddig 33.829 dózist használtak fel, 12.044 személy kétszer is be lett oltva, közülük 7699-en a harmadik, 350-en pedig a negyedik emlékeztető oltást is felvették már. A védőoltás péntekenként és keddi napokon vehető fel. Az igazgatónő arra is felhívta a figyelmet, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás is felvehető, eddig 665 személy ezt meg is tette.

AZ EMLŐRÁK ELLENI KÜZDELEM HÓNAPJA

Dr. Illés Csilla elmondta, hogy Szerbia az emlőrákban szenvedő nők számát tekintve sajnos az élen áll Európában. A Covid-19-járvány jelentősen csökkentette a megelőző vizsgálatok elérhetőségét, így a járványügyi helyzet javulásával ezek visszaállítását tervezik a járvány megjelenése előtti szintre, és ha a feltételek lehetővé teszik, akkor ezek javítását is. Az emlőrák elleni küzdelem hónapja alkalmából október 22-én, szombaton 7 órától 13 óráig megelőző mammográfiás és ultrahangos vizsgálatokat végeznek a topolyai egészségházban. Ajánlott elmenni azoknak a nőknek, akik eddig nem voltak ilyen vizsgálaton, illetve akiknek az elmúlt két évben nem volt lehetőségük az ellenőrző vizsgálaton részt venni. A megelőző vizsgálaton bárki részt vehet, aki rendelkezik valamilyen okmánnyal, tehát elég az igazolványt felmutatni, de a könnyebb adatbevitel érdekében célszerű, hogy akinek van betegkönyve, azt vigye magával.

Az igazgatónő arról is szólt, hogy az egészségházban a fűtés korszerűsítése zajlik. A hét végéig a központi épületben az egyik kazán cseréje meg is történik, amivel részben megoldottá válik az épületkomplexum fűtése. November 3-ig pedig a tervek szerint a kazánok teljes cseréjét is le tudják bonyolítani. A város keleti részén található kettes számú rendelőben pedig egyelőre elektromos árammal oldották meg a fűtést.

KISHEGYESEN IS KEVÉS AZ ÚJ FERTŐZÖTT

A kishegyesi község területéről jelenleg egyetlen polgárt sem ápolnak kórházi körülmények között koronavírus-fertőzéssel. Az utóbbi időszakban csak elvétve jelentkeztek a polgárok koronavírusra utaló tünetekkel. A Dr. Márton Sándor Egészségház igazgatója, dr. Marko Martinović elmondta, hogy általában enyhébb tünetekkel jelentkeznek a polgárok, és pár nap alatt át is vészelik az esetleges koronavírus-fertőzöttséget. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a járványügyi szakemberek szerint is valószínűleg két járványhullám közötti időszakban vagyunk, és novemberben, illetve decemberben ismét megnőhet a fertőzöttek száma. Hozzátette, hogy a Covid-rendelő a hét minden napján fogadja a pácienseket, illetve az oltópont is a lakosok rendelkezésére áll, de az utóbbi időben senki nem jelentkezett a védőoltás felvételére. A Pfizer és a kínai Sinopharm vakcina rendelkezésre áll. A választott orvos ajánlására a kishegyesi egészségházban is felvehető a szezonális influenza elleni védőoltás. Az igazgató elmondta még, hogy a bácsfeketehegyi és a szeghegyi rendelőben napi 8 órás munkaidővel zajlik a rendelés, míg a kishegyesi egészségházban a nap 24 órájában jelentkezhetnek a polgárok, amennyiben orvosi segítségre van szükségük. Hozzáette, hogy a fűtés is megoldott az egészségház központi épületében, valamint a bácsfeketehegyi és a szeghegyi rendelőben is. Bácsfeketehegyen beszerezték a szilárd tüzelőanyagot, de az önkormányzattól ígéretet kaptak, hogy hamarosan ott is hatékony és olcsó gázfűtésre térhetnek majd át.